Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Hi-fi sistemi
Telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
29.01.2024 14:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu zvočnik Sonos Move 2 – zvočni mojster za kogarkoli

Sonos je blagovna znamka, ki ne potrebuje posebne predstavitve. Vsi smo vsaj enkrat slišali za njihove produkte. Če iščeš kakovostne zvočnike, boš na prvi strani vedno naletel na Sonos.

Na test smo dobili njihov najnovejši prenosni brezžični zvočnik Sonos Move 2, ki je naslednik prvotnega zvočnika iz leta 2019. Od nadgradnje razumljivo pričakujem določene izboljšave, še posebej na področju zvoka. Ker na žalost nisem uspel testirati prve generacije, bom zvočnik ocenil samostojno, brez primerjave s predhodnikom.

In kar sem občutil in opazil, je zelo spodbudno.

PrednostiSlabosti
Odličen zvokVisoka cena
Dolgotrajna baterija, ki je zamenljivaRazmeroma nepriročen za prenašanje
Več načinov povezljivostiNe podpira naprednih kodekov
Robustna zasnova

Sonos Move 2 cena v Sloveniji?

Na uradni spletni strani lahko zvočnik Sonos Move 2 dobite za 499,99 €, enako tudi v Big Bangu in drugod po Sloveniji.

Sonos Move 2 je privlačen in obenem zelo robusten zvočnik

Valjasta oblika zvočnika Sonos Move 2 sprva ne deluje pretirano navdušujoče, vendar po premisleku ugotoviš, da ni potrebno, da je zvočnik »odštekan« ali pa kričeč z RGB obroči. Lahko je preprost in prefinjen, kar je še bolj primerno, saj se kar zlije s prostorom. In prav takšen se mi zdi Move 2. Na voljo je v treh barvah: črni, olivno zeleni in beli, ki sem jo dobil na test. Če bi imel prosto izbiro, bi morda raje izbral zeleno, ki bi se enako dobro umestila v moj dom, hkrati pa bi na terasi oziroma dvorišču delovala bolj naravno. Če se tudi vi nagibate k zeleni barvi, je ta na voljo izključno na Sonos spletni strani.

Na vrhu so gumbi za predvajanje/premor, preskok na naslednjo skladbo in drsnik za nadzor glasnosti. Za upravljanje lahko uporabite tudi Amazon Alexo, ne pa Googlovega pomočnika. Namestite si lahko tudi aplikacijo, v kateri lahko spremenite praktično vse nastavitve, vključno z izenačevalnikom. V aplikaciji boste našli še selekcijo aplikacij oziroma platform, preko katerih lahko predvajate glasbo (Apple Music, Tidal …).

Čeprav ima vgrajene mikrofone, jih ne morete uporabiti za telefonski klic. Njihova naloga je s pomočjo funkcije TruePlay prilagajati zvok glede na prostor, v katerem se nahaja (tudi zunaj).

Tehtnica pokaže zajetne tri kilograme, kar ni malo za prenosljivi zvočnik. Zadaj je manjša izdolbina, ki jo lahko uporabimo kot ročaj, vseeno pa njegovo prenašanje ni povsem enostavno, kaj šele ideja, da bi nas spremljal na daljše potovanje. Po drugi strani pa mu zajetnost daje premijski občutek in robustnost. Verjamem, da bo vsakomur vsaj enkrat zvočnik padel na tla in pri Sonosu imam občutek, da ga bo preživel brez večjih poškodb.

Ker je namenjen zunanji rabi, kjer lahko pričakujemo kapljice dežja, vlago, prah in ostale manjše delce, je pomembna ocena IP56, kar pomeni, da z omenjenimi elementi ne bi smel imeti težav. Tudi ekstremne temperature mu v teoriji ne bi smele priti do živega. Potrdim lahko, da bi pri -10°C med testom nisem opazil večjih odstopanj pri delovanju baterije, prenosu zvoka in podobno. Je pa tudi res, da tudi sam nisem bil predolgo izpostavljen mrazu, zato moja trditev ni 100 % preverjena.

Vseeno bodite previdni, da zvočnik ne pade na kakšen rob, ker verjamem, da tudi robustna zasnova ne bo uspela odvrniti vseh poškodb.

Sonos Move 2 ima dobro povezljivost in še boljši zvok

Izven domačih prostorov lahko uporabimo Bluetooth povezavo, doma pa je veliko boljša možnost Wi-Fi. Če imate v prostorih že druge Sonos ali Ikea zvočnike, jih lahko združite v večprostorni zvočni sistem. Za Bluetooth povezovanje boste na zadnji strani našli gumb za seznanitev z drugimi napravami. Postopek je enak kot pri povezavi slušalk s telefonom.

Če imate napravo Apple, lahko uporabite tudi AirPlay 2 (prek Wi-Fi). Možna je tudi povezljivost prek kabla oziroma s pomočjo Sonos adapterja. Isto povezavo pa lahko uporabite tudi za polnjenje telefona in drugih naprav, kar je pravzaprav genialno.

Avdiofili pa bodo razočarani po ugotovitvi, da Sonos Move 2 ne podpira naprednih zvočnih kodekov, kot na primer AptX in LDAC. Standardna kodeka SBC in AAC sta vključena. Ni pa to faktor, ki bi vplival na moje mnenje o zvoku, ki je zelo dinamičen, prodoren in s solidnim basom. Preko povezave Wi-Fi imate možnost predvajanja glasbe kvalitete 24-bit oziroma 48 kHz.

Sestavljen je iz treh ojačevalnikov, dveh visokotoncev in srednjetonskega zvočnika. Zvok je enak ne glede na kot, iz katerega poslušamo. Izmeril sem maksimalno glasnost okoli 90 decibelov, kar je dovolj, da dvignete soseda iz postelje.

Ne glede na to, ali sem poslušal bolj rokovsko izvedbo ali akustično glasbo, sem bil izredno zadovoljen s tem, kako dobro se je Sonos Move 2 prilagodil izbrani skladbi. Rok je bil globok in oster, pri akustiki pa sem lahko užival v nežnosti klavirja in izbranega vokala.

Baterija zdrži do 24 ur, odvisno od glasnosti in nekaterih zunanjih faktorjev (temperatura), kar je zelo pohvalno.

Je to zvočnik za vas?

Če vas ne motita visoka cena in slabša prenosljivost izven domačih prostorov, je Sonos Move 2 zelo dobra izbira. Zvok je odličen, povezljivost prav tako, oblika je privlačna in robustna, aplikacija pa enostavna za uporabo.

Poleg cene nima veliko pomanjkljivosti, ki bi jih lahko izpostavil kot moteče. Manjkajoči napredni kodeki so morda lahko jabolko spora za avdiofile, laiki pa bodo tudi brez tega lahko uživali v fantastičnem zvoku.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Brezžični zvočnik zvočniki Sonos


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847