Avtomobilizem
30.11.2022 12:20
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tesla pripravlja prenovljen Model 3

Tesla pripravlja nov Model 3, ki naj bi zmanjšal stroške in povečal privlačnost pet let stare limuzine.

Tesla naj bi pripravljala novo zasnovo Modela 3, so za Reuters povedali štirje viri, ki so seznanjeni z informacijami znotraj podjetja. Nov model s kodnim imenom “Highland” bo imel manj notranjih elementov in nekoliko preoblikovano zunanjost, s čimer naj bi zmanjšali proizvodne stroške in povečali privlačnost zdaj že pet let stare srednje velike električne limuzine.

Prenovljeni Model 3 bo morda imel tudi nekaj prilagoditev zmogljivosti pogonskega sklopa, čeprav ni jasno, ali to pomeni, da bo vozilo hitrejše ali bolj krotko. Viri trdijo, da se bo proizvodnja novega modela v Teslinem obratu Gigafactory v Šanghaju začela v tretjem četrtletju leta 2023. Načrtovana je tudi za Teslino tovarno v Fremontu v Kaliforniji, vendar časovni okvir ni bil naveden.

Skozi leta že nekaj sprememb

Teslin Model 3 je bil prvotno zasnovan kot množično električno vozilo podjetja in naj bi se začel prodajati po dostopni ceni 35.000 dolarjev. Toda od začetka proizvodnje je bilo vozilo po tej ceni na voljo le zelo kratek čas – in še to le v okviru posebnega naročila. Najprej je bilo v notranjosti kar nekaj pomanjkljivosti, ni bilo na primer polnilnikov za telefon in na sredinski konzoli ni bilo pokritega predala za shranjevanje. Trenutno najcenejši Model 3 se začne pri 46.990 dolarjih.

Model 3 je imel v primerjavi z ostalimi vozili v svojem razredu že v osnovi radikalno poenostavljeno notranjost : le en zaslon infozabavnega sistema, brez armaturne plošče s kazalci in z omejenimi gumbi na krmilih, s katerimi ne morete upravljati niti brisanja vetrobranskega stekla. Nekatere začetne serije so imele na stropu mehko oblogo v slogu Alcantara višje kakovosti, nato pa je Tesla prešla na drug material. Notranjost je bila nazadnje spremenjena leta 2021, ko je bila sredinska konzola opremljena z novo, nebleščečo oblogo z vgrajenimi brezžičnimi polnilniki za telefon in drsnim odlagalnim predalom.

Prenovili so tudi model S

Tesla je pred kratkim prenovila svoj prvi serijski avtomobil, model S, z novejšim in zmogljivejšim pogonskim sklopom ter novo notranjostjo, ki vključuje volanski obroč brez krmilnih stikal. Avtomobilski proizvajalec je leta 2016 preoblikoval sprednji odbijač modela S, vendar je bil avtomobil v veliki meri podoben prvotni različici iz leta 2012.

Novejši model S ima zdaj v krajino usmerjen zaslon (podobno kot model 3), ki ga poganja računalnik, katerega zmogljivost je enaka PS5. Za primerjavo, Model 3 je lani dobil manjši procesor AMD, ki je zamenjal starajoči se infozabavni računalnik na osnovi Intelovega Atoma.

Bodo cene kdaj nižje?

Cenejši in privlačnejši model 3 bi bil zagotovo zanimiva popestritev na trgu, kjer so cene električnih vozil višje. Toda to, da bo proizvodnja avtomobila cenejša, še ne pomeni, da bodo prihranke prenesli na kupce.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk že leta obljublja, da bo izdelal Teslo za 25.000 dolarjev, vendar tega še ni uresničil. Veliko bo odvisno od tega, ali bo avtomobilskemu proizvajalcu uspelo izdelati trenutno napovedane avtomobile in hkrati zmanjšati stroške. Tudi za že dolgo napovedovani, a zdaj odloženi Cybertruck, bo podjetje zvišalo prvotno ceno.

Najpomembneje je, da Tesla ohrani zveste kupce, da ti ne bi odšli h konkurentom. Proizvajalci, kot so Volkswagen, Hyundai in General Motors, povečujejo proizvodnjo električnih vozil, kar bi lahko pomenilo težave za Teslo na vrhu prodajne lestvice.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Tesla


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več