Računalništvo, telefonija
19.08.2005 10:23

Deli z drugimi:

Share

Tek »Evropa v 60-ih dneh« končan


Končno na cilju!

Po več kot 60-ih dneh, preživetih na evropskih cestah, se je slovaški ultramaratonec Jozef Rajchl vrnil na Slovaško. V tem času je uspel preteči natanko 5.239 kilometrov. S svojim podvigom je dosegel slovaški rekord in se z bo njim najverjetneje vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot posameznik, ki je pretekel Evropo od severa do juga v najkrajšem času. Na poti od Helsinkov do Tarife mu je kot generalni pokrovitelj projekta “Evropa v 60-ih dneh” ob strani stalo podjetje Intel, s svojo mobilno tehnologijo Intel Centrino. S tem mu je omogočalo vsakodnevno poročanje o poteku projekta na spletni strani www.xtremerun.com in predvsem vzdrževanje stika z domačimi.


Tek ni bil mačji kašelj…

Rajchl je začel teči 15. junija v Helsinkih in je prek 16-ih evropskih državah pretekel 5.239 kilometrov, s povprečjem 90 kilometrov na dan. Njegov tekaški podvig, ki je trajal natanko 59 dni, 21 ur in 50 minut, se je začel na Finskem in nadaljeval prek Estonije, Latvije, Litve do Poljske. Nato je prečkal Češko, Slovaško, Avstrijo, Madžarsko in Slovenijo ter tekel prek Italije, Francije in Monaka do Andore in Španije. Prek Španije je nato pritekel do Gibraltarja in projekt zaključil v španski Tarifi, najjužnejšem delu Španije.

“Res je navdušujoč občutek. Moj prvi tek prek Slovaške se s tem projektom ne more primerjati. Končno število pretečenih kilometrov se je povečalo s prvotno načrtovanih 4.850 na 5.239, predvsem zaradi tega, ker program, s katerim smo načrtovali pot, ni upošteval velikih mest, ki smo jih prečkali,” je povedal Jozef Rajchl takoj po zadnjih metrih svojega potovanja. “Na koncu smo morali malo pospešiti, da bi vse skupaj dosegli v časovni meji. Zadnje dni sem tekel s povprečjem 120 kilometrov in celo več na dan. Zaradi visoke temperature, tudi čez 40 stopinj Celzija, je bilo zadnje dni zelo težko. Jug Španije je zelo lep in zato sem se moral pogostokrat zateči k prenosnemu računalniku, opremljenemu s tehnologijo Intel Centrino, bodisi za brezžični dostop do interneta bodisi za shranjevanje ali obdelavo številnih slik, ki smo jih naredili. Tukaj na španskem jugu smo tudi izvrstno izrabili dolgotrajnost baterije, ker smo se na električno omrežje priključili samo ob redkih priložnostih,” je še dodal.

Rajchl je na poti fotografiral s svojim mobilnim telefonom in slike prenašal v prenosni računalnik, opremljen s tehnologijo Intel Centrino. Prek povezave Wi-Fi je nato svoje vtise objavljal v spletnem dnevniku, ki je del spletne strani projekta na naslovu www.xtremerun.com. Brezžični dostop do interneta mu je prav tako omogočal, da je bil čas v stiku z družino in prijatelji, ki so ga bodrili.

“Veseli nas, da je bila Intelova tehnologija Jozefu v veliko pomoč pri njegovem projektu. Tako pri ohranjanju stika z družino ali novinarji so bile tehnologija WiFi in ostale zmožnosti pri prenosnikih, opremljenih s tehnologijo Intel Centrino, v veliko pomoč, saj so omogočale dostop do interneta skoraj vsepovsod,” je povedal Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za stike z javnostjo za osrednjo in jugovzhodno evropsko regijo.

Projekt sta podprla predsednik slovaškega olimpijskega komiteja František Chmelar in generalni pokrovitelj, podjetje Intel. Projekt so podprla tudi podjetja Garmin, Sony, Nokia in mestna občina Devinska Nova Ves, rojstni kraj mladega atleta.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več