Računalništvo, telefonija
19.04.2018 13:00

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija, ki stoji za kriptovalutami, bi lahko reševala življenja

Tehnologija, ki stoji za kriptovalutami, bi lahko reševala življenja
Tehnologija, ki stoji za kriptovalutami, bi lahko reševala življenja

Naša zdravstvena kartoteka oz. dokumentacija se z vsakim obiskom zdravnika veča. Naša teža, pritisk, simptomi in ostali podatki se kopičijo v elektronski zdravstveni kartoteki (EZK). Ne glede na to, da je poimenovanje dokaj elegantno, ne moremo enako trditi za samo vsebino teh kartotek. Vsaka bolnišnica in skorajda vsak zdravnik ima svoj način, kako hrani datoteke, kar pomeni, da razne zdravstvene ustanove nimajo lahkega dela pri upravljanju teh kartotek.

Situacija ima lahko v kombinaciji z nujnimi primeri katastrofalne posledice. Na srečo obstaja raziskovalna skupina na MIT-ju, ki si želi uvesti red v sicer kaotičen svet EZK – z nekaj malega pomoči “blockchaina” oz. tehnologije veriženja blokov.

Kako je bilo pred “blockchainom”?

Preden pa govorimo o rešitvi, povejmo nekaj besed o problemu. EZK so hrbtenica vsakega modernega zdravstvenega sistema. So glavni razlog, zakaj zdravnik med vsakim pregledom sedi pred računalnikom. Izpolnjuje vse potreben informacije in jih sproti vnaša v sistem. Strokovna javnost meni, da je tovrstni sistem spremenil zdravstvene profesionalce v pisarniške uslužbence.

Dr. Paul Dechant pravi: Ponovno pisanje recepta, ki sicer vzame 5 sekund zdravnikovega časa, danes vzame od 20 do 200 sekund. Zdravniki in medicinske sestra manj časa preživijo za pogovore med seboj. Namesto, da za posvet prosijo kolega, v sistem vnesejo predložitev napotitve. Namesto diskusije s kolegi in medicinskimi sestrami, tipkamo napotnice”.

To je glede na podatke raziskave opravljene v bolnišnici Mayo Clinic velik problem, ki je povezan s pojavom zdravniške, profesionalne izgorelosti. Upravljanje kartotek je časovno zelo obremenjujoče in zdravniški delavci se s tem ne ukvarjajo samo med posveti, temveč morajo beležiti vsak svoj izvid, recept, poseg in napotilo. Vsaka najmanjša podrobnost, ki jo najdemo v svoji zdravstveni kartoteki, je bil tja vnešena s strani zdravstvenega delavca.

Da ne govorimo o komplikacijah, ki nastanejo, ko želimo zamenjati zdravnika, ali ustanovo. Sistemi niso narejeni tako, da bi bilo delo ponudnikov zdravstvenih storitev lažje, temveč so sistemi prilagojeni predvsem računovodstvu. Zdravstveni delavci (tukaj se navezujemo tako na zdravnike kot ostalo osebje) delajo po cele vikende, da bi nadoknadili vnašanje podatkov in to ne za pacientovo zdravje, ampak za zavarovalniška podjetja. Vsekakor lahko trdimo, da gre za neučinkovitost sistema. Canadian Medical Association Journal špekulira, da bi ta sistem lahko bil celo manj učinkovit od starodobnega papirnega sistema. “Ti sistemi so narejeni za lažje upravljanje v računovodstvu in ne za večjo učinkovitost zdravstvenega sistema. Pisanje receptov tako recimo traja dalj časa kot pred elektronskimi zdravstvenimi kartotekami”, pišejo pri CMAJ.

Zapomniti pa si je potrebno še eno stvar, in sicer te kartoteke niso med seboj nujno kompatibilne. Menjavanje zdravnikov ali institucij lahko zakomplicira stvari. Boston, Massachusetts, ima recimo 26 različnih zdravstvenih sistemov, ki so v uporabi. Po poročanju MIT-ja ima vsak od teh sistemov svoj jezik, svoj način predstavitve in shranjevanja podatkov. Če želimo kartoteko prenesti na drugo ustanovo ali k drugemu zdravniku, jo moramo prevesti v nov sistem in to seveda traja.

Dr. Blockchain

Kje torej v tej zgodbi nastopa “blockchain”? Če z zadevo niste seznanjeni, “blockchain” predstavlja osnovo kriptovalut kot so Bitcoin, Litecoin ali recimo Ethereum. Tehnologija veriženja blokov, kakor imenujemo “blockchain” po slovensko, deluje na principu decentralizacije, kjer milijone računalnikov sodeluje v verigi blokov, kjer so povsem prosto dostopne vse transakcije med vsemi uporabniki. Ko en računalnik (vozlišče), doda neke podatke, nek blok, v verigo, ostali potrdijo ali zavrnejo blok. Vsak blok vsebuje različne podatke – dandanes ne gre več zgolj za kriptovalute, temveč se “blockchain” uporablja znotraj različnih področij in industrij. Eno od potencialnih področij je tudi zdravstvo in elektronske zdravstvene kartoteke.


Ena največjih skrbi je seveda zasebnost. Tako kot deluje tehnologija danes, lahko kdorkoli pogleda v verigo Bitcoin ali Ethereum. Seveda te transakcije oz. druge aktivnosti v verigi ne vsebujejo podatkov, na podlagi katerih bi lahko identificirali neko osebo ali podjetje. Kljub temu pa so v verigi vidni “naslovi” obeh vključenih strani – torej strani, ki pošilja, v tem primeru kriptovalute in strani, ki prejema kriptovalute. Ti naslovi so sestavljeni iz dolgih kombinacij črk in številk. Če slučajno vemo, kdo je lastnik nekega naslova, lahko izvemo tudi kdo dejansko pošilja in prejema denar.

To za primer zdravstvenih kartotek seveda ni najbolj idelano kajne? Če bi nekdo prišel do teh podatkov na “blockchainu”, bi hkrati vedel vse o vaši zdravstveni zgodovini. Zato pa raziskovalna skupina MedRec razmišlja nekoliko drugače in želi “blockchain” uporabiti na drug način.

Namesto shranjevanja specifičnih podatkov v verigi blokov, torej vseh aktivnosti, ki jih počnemo v sistemu, MedRec razmišlja o uporabi “pointers-ov”. Predstavljamo si jih lahko kot neke hiperpovezave v tem članku. “Surovi zdravstveni podatki nikoli niso shranjeni direktno na “blockchain”, temveč varno v infrastrukturi obstoječega ponudnika storitev”, pravijo v skupini MedRec.

Vzemimo primer obiska pri zdravniku. Zdravnik vnese podatke v svojo aplikacijo in minimalen kos podatkov, ki je seveda anonimiziran, gre na “blockchain” pod vašim unikatnim identifikatorjem. Ta bo zgolj povezava do internih podatkov, ki jih upravlja vaš zdravnik. Če recimo zamenjamo zdravnika, bo naš novi zdravnik zgolj poiskal identifikator v verigi blokov, ki bo tam shranjen kot “pointer”. Torej neke vrste hiperpovezava do podatkov, ki jih je vnašal prejšnji zdravnik. Vaš novi zdravnik bo vnesel vaše varnostno geslo in takoj bo imel dostop do osebnih podatkov oz. zdravstvenih kartotek.

Na tak način je MedRec v bistvu bolj kot neke vrste indeks, visokotehnološki, varni katalog zdravstvenih kartotek. Glede na to, da je vsak vnos shranjen kot blok v verigi, je za zdravnika lažje, saj takoj vidi zadnje posege, preglede in težave. Tudi, če smo recimo šli na nujen pregled v drugi državi ali mestu, bo zapis shranjen na MedRec verigo blokov.

Komplikacije

Če ste seznanjeni s tem, kako “blockchain” deluje, potem verjetno veste, da obstaja še ena pomembna stvar, o kateri nismo spregovorili – rudarjenje. Rudarji igrajo na trgu kriptovalut ključno vlogo. Njihova vloga ni zgolj reševanje zapletenih matematičnih nalog, s katerimi prihajajo so novih kovancev, temveč rudarji služijo kot neke vrste vmesni členi, ki transakcijo potrdijo in jo označijo za verodostojno.

Rudarji so dobesedno “srce” tehnologije veriženja blokov in brez njih bi transakcije potekale precej dalj časa. Če se zdaj vrnemo na primere elektronskih zdravstvenih kartotek, si situacije brez rudarjev skorajda ne moremo predstavljati, kajti brez njih bo vsaka posodobitev podatkov trajala dalj časa. Če v sistem oz. verigo ne bo vključenih dovolj računalnikov, ki bodo delali v prid sistema, MedRec lahko postane prav tako počasen kot sistem, katerega bi naj nadomestil.

Ne glede na bojazen ima MedRec ekipa inovativno rešitev – uporabiti raziskovalce za rudarjenje verige MedRec. V zameno za rudarjenje in uporabo računalniške in procesorske moči bi raziskovalci prejeli dostop do anonimiziranih zdravstvenih podatkov, kar bi za njih seveda pomenilo zlato jamo, saj bi s temi podatki lahko izvajali raziskave, torej še ena korist za celoten sistem.

Če iz naših zdravstvenih podatkov odvzamemo ime in priimek, je podatkov verjetno še vedno dovolj, da nas lahko identificirajo kajne? Torej tudi anonimizirani podatki so osebni zdravstveni podatki. Iz tega razloga se je MedRec odločil, da ponudi pacientom možnost, da sami izberejo kolikšno količino meta podatkov si želijo deliti. Trenutno gre zgolj za idejo, vendar so pri MedRec-u prepričani, da bodo ljudje pripravljeni deliti anonimizirane podatke v dobrobit sistema. Konec koncev se zdi, da je to edini način, na katerega bi lahko sistem deloval.

“Ugotavljamo, da je vse več zanimanja med pacienti, ponudniki storitev in regulatorji, za odgovorno deljenje podatkov in s tem omogočanje boljše zdravstvene oskrbe”, pravijo pri MedRec-u.

Prihodnost elektronskih zdravstvenih kartotek

MedRec ponuja nov pristop k problemu, ki je globoko zasidran po vseh zdravstvenih sistemih sveta – inovativna raba “blockchain” tehnologije. MedRec je mogoče res zgolj ena od potencialnih rešitev, ki pa kaže pravo smer, kako bi prihodnost upravljanja z zdravstveno dokumentacijo lahko izgledala. Mogoče res ne gre za eno bolj zanimivih rab “blockchain” tehnologije, vendar še vedno gre za stvar, ki se tiče praktično nas vseh.

Sistem upravljanja elektronskih zdravstvenih kartotek predstavlja problem ponudnikov zdravstvenih storitev in pacientov. Ne samo, da povečana količina pisarniškega dela povzroča fizično izgorelost, bolnišnice, ki so sodelovale v testnih verzijah programov, poročajo o večih koristnih rezultatih.

Ko zdravniki nimajo dostopa do najbolj aktualnih zdravstvenih podatkov o pacientih, se lahko dogajajo napake. Če je “blockchain” način, ki bi lahko odpravil ta problem, bi morda bilo smiselno resno razmisliti o vpeljavi tehnologije.


Prijavi napako v članku