Računalništvo, telefonija
24.08.2018 18:40
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija in izobrazba z roko v roki

Razvoj tehnologije iz dneva v dan poteka hitreje. Vedno več je govora o robotih, ki naj bi nam vzeli delo in službe. Zato si človek danes ne sme privoščiti počivanja na lovorikah, ampak mora ves čas nadgrajevati svoje znanje in širiti svoja obzorja in sposobnosti. Ampak katera znanja so danes najbolj iskana in kje jih dobiti, preden vas povozi čas?
Tehnologija in izobrazba z roko v roki
Tehnologija in izobrazba z roko v roki

Razmišljanje o prihodnosti je dvorezen meč. Samo vizionarji so sposobni videti dlje od drugih. Avtorju prispevka in navadnim smrtnikom pa ostane analiza sedanjosti, na podlagi katere lahko sklepamo, kaj bomo počeli jutri. Po eni strani trendi kažejo nagel razvoj mobilnih aplikacij, toda obenem najbolj vizionarska podjetja že svarijo pred pretirano uporabo mobilnih telefonov. Tako denimo prvi mož Appla, Tim Cook, na opozarja na pretirano rabo mobilnih telefonov in za novo generacijo OS 12 napoveduje, da bo že imela vgrajen omejevalnik uporabe. Podobno tudi Aza Raskin (izumitelj neskončnega drsnika na socialnih omrežjih) pravi, da so danes družbena omrežja usmerjena zgolj še v to, da se uporabniki vračajo. Po zadnjih raziskavah telefon preverjamo več kot dvestokrat dnevno. Uporabljamo ga povsod in skoraj šest miljard ljudi ima dostop do njega; več kot polovica teh pa skupaj z njim še do spleta.

A zgodovina nas uči vsaj treh stvari: Najprej tega, da se tok – ne glede na razvoj tehnologije in možnosti, ki jih ponuja – pogosto zasuka. Nasičeno tržišče pomeni iskanje novega, drugačnega. Vprašanje je seveda, kdaj bo tržišče aplikacij za telefone dovolj zasičeno. Tega ne ve nihče. Se bomo prilagodili, spremenili ali zavrnili tehnologijo, ki po mnenju strokovnjakov vse bolj posega v naš način življenja in ustvarja vse več psihološko pogojenih bolezenskih stanj, odtujenost in druge simptome sodobne družbe? Kot drugo, avtor prispevka je prepričan, da z nekoliko hudomušnosti lahko zapišemo, da je lenoba vir napredka. To pomeni, da se bomo le stežka odrekli nečemu, kar nam olajša življenje. Vprašanje bi torej lahko zasukali in se vprašali, kdaj bomo na pametne telefone začeli gledati kot na olajševalnik življenja, ne pa nekaj, kar daje življenju smisel. In kot tretje, treba je biti previden. Kajti če so pisci znanstvenofantastične literature nekoč še sanjali o družbi prihodnosti, kjer bodo vse počeli namesto nas roboti (človeštvo pa se bo kopalo v blagostanju) je resnica danes drugačna. Imamo robote, a namesto blagostanja se brezposelnost povečuje. Celi sklopi poklicev izumirajo. Kaj torej lahko storimo? S kakšnimi znanji si bo človek prihodnosti lahko služil vsakdanji kruh? …

Celoten članek si lahko preberete v aktualni številki revije.

V tokratni številki revije Računalniške novice ne spreglejte niti:

  • Samsung Galaxy Note9: Ultimativni telefon prihodnosti?

  • Zatišje pred kriptoviharjem?

Nova številka je že v prodaji, dobite pa jo na vseh bolje založenih prodajnih mestih revij in časopisov.


Prijavi napako v članku