Računalništvo, telefonija
31.01.2020 17:00

Deli z drugimi:

Share

Tehnik elektronskih komunikacij – poveži se s prihodnostjo danes

.. Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana je edina srednja tehniška in strokovna šola v Sloveniji, ki izvaja izobraževanje po programu tehnik elektronskih komunikacij ..
Tehnik elektronskih komunikacij – poveži se s prihodnostjo danes
Tehnik elektronskih komunikacij – poveži se s prihodnostjo danes

Program tehnik elektronskih komunikacij (TEK) je v Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana (ŠC PET) zaživel v šolskem letu 2007/2008, zrasel pa je iz predhodnega programa elektrotehnik telekomunikacij. Ker je razvoj elektrotehnike bliskovit in pomemben del v njenem mozaiku, je bil izobraževalni program tehnik elektronskih komunikacij v letu 2019 prenovljen in posodobljen z aktualnimi vsebinami, ki so rezultat potreb gospodarstva in trga dela.

Prva generacija dijakov se bo v novi program vpisala že letos, torej v šolskem letu 2020/21. V prenovi so aktivno sodelovali Center za poklicno izobraževanje CPI, Fakulteta za elektrotehniko UL ter Srednja tehniška in strokovna šola ŠC PET. Pri delu smo vseskozi upoštevali in sledili smernicam gospodarstva ter izobraževalni program oblikovali tako, da posamezniku omogoča pridobitev aktualnih znanj s področja telekomunikacij, ki so uporabna tako v zasebnem kot poslovnem okolju.

Znanja, podkrepljena s praktičnimi vajami

Učinkovita komunikacija nam omogoča, da gradimo in vzdržujemo odnose, delamo, se izobražujemo, opravljamo svoje obveznosti in kar je bistvenega pomena, uveljavljamo svojo svobodno voljo do sveta. V programu tehnik elektronskih komunikacij imajo dijaki možnost spoznavanja najrazličnejših vrst elektronskih komunikacij, ki so danes prisotne na vsakem koraku. V posamezne module izobraževalnega programa je vključena obravnava žičnih in brezžičnih komunikacijskih sistemov s poudarkom na aktualni tehnologiji. Posamezna znanja so podkrepljena s praktičnimi laboratorijskimi vajami, v sklopu katerih se dijaki seznanijo z delovanjem in konfiguracijo omrežne opreme proizvajalca Cissco, spajanjem in zaključevanjem optičnih vlaken ter konfiguracijo lokalnega internetnega omrežja. Na podoben način se dijaki seznanijo z brezžično tehnologijo prenosa informacij, kjer je poudarek na temeljih brezžičnega prenosa ter evoluciji mobilnih komunikacijskih omrežij (LTE, 5G).

Velik poudarek na področje interneta stvari

Prenovljeni program tehnik elektronskih komunikacij daje velik poudarek področju interneta stvari (IoT). To je področje, za katerega je prilagojen samo ta izobraževalni program. Gre pa za komunikacijo med napravami, ki so preko lokalnega ali mobilnega omrežja povezane v internetno omrežje. To omogoča nenehno spremljanje stanja določene naprave (geografska lokacija, delovanje…) in njenih senzorjev (temperatura, zaznavanje gibanja…).

Hkrati nenehna povezanost posamezne naprave omogoča “sodelovanje” z drugimi povezanimi napravami, ki skupaj tvorijo namenski sistem. V prihodnosti bo to področje zagotovo veljalo za eno najpomembnejših, saj že oblikuje in bo še obsežneje oblikovalo zasebno in poslovno okolje. V ŠC PET so v ta namen postavili vmesnik LoRaWAN, ki omogoča povezovanje namenskih komunikacijskih naprav preko omrežja LoRaWAN. Tako dijaki spoznajo možnosti in razsežnosti, ki jih IoT ponuja. Ko bo torej nastopil čas, da popolnoma preklopimo na novodobne tehnologije, imajo dijaki ŠC PET s programom tehnik elektronskih komunikacij dobro možnost, da bodo na to popolnoma pripravljeni. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AR-SET d.o.o.

Dobravica 10A, 8310 Šentjernej, Tel: 05 904 82 27
Vodilni ponudnik računalniške opreme in servisa v Šentjerneju in okolici AR-SET, d. o. o. se že 17 let ukvarja s servisom in trgovino s celostno ponudbo računalniške opreme. ... Več

ADMIRAL DYNAMICS d.o.o.

PTC Diamant, Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 810 91 92
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več