Računalništvo, telefonija
17.01.2014 16:16

Deli z drugimi:

Share

Tablica, prenosnik in namizni računalnik, ki ga pospravite v žep

Obstaja že kar veliko število pretvornikov, ki se spreminjajo iz prenosnikov v tablične računalnike s prepogibanje, odklapljanjem ali združevanjem. Toda noben izmed njih se ne more pretvoriti v tako majhno obliko, da paše v vaš žep.
xPC je žepni računalnik, ki se lahko vstavi v zunanje komponente.
xPC je žepni računalnik, ki se lahko vstavi v zunanje komponente.

Modularni računalnik xPC podjetja ICE Computer je projekt, ki nastaja že sedem let. Sedaj je skoraj pripravljen za prodajo. Podjetje je pripravilo kampanjo na portalu Indiegogo, kjer nameravajo zbrati 220.000 €, kar bo dovolj za začetek proizvodnje.

Bistvo xPCja je združitev več naprav v eno. Vse komponente se nahajajo v okvirju velikosti pametnega telefona. Računalnik vsebuje štirijederni Intel Atom (Bay Trail) procesor, 4 GB pomnilnika, 64 GB SSD disk, WiFi, Bluetooth in spletno kamero. Ta žepni računalnik lahko nato združite z xPad 10-inčno tablico ali xAdapter namizno postajo, da ustvarite mini osebni računalnik. V podjetju govorijo še o drugih možnih dodatkih, kot je xKeyboard, ki se združi s tablico v prenosnik, toda ta še ni navedena med nagradami za darovalce, zato se verjetno še ne bo pojavila v bližnji prihodnosti.

Pri ICE Computer trdijo, da je nakup takšnega računalnika dolgoročna investicija. Njihove priklope lahko uporabijo drugi proizvajalci in izdelajo komponente, ki bodo delovale tudi s prihodnjimi verzijami izdelka. V drugem letu še načrtujejo razvoj kompatibilnega pametnega telefona. Za zdaj pa lahko njihov xPC z nameščenim sistemom Windows 8 pričakujete julija za ceno 270 € (cena velja za prve podpornike).


Prijavi napako v članku