Računalništvo, telefonija
16.11.2018 18:39
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ta pametna majica vam pove, kdaj imate dovolj sonca

Ta pametna majica vam pove, kdaj imate dovolj sonca
Ta pametna majica vam pove, kdaj imate dovolj sonca

V zadnjih nekaj letih je število UV nosljivih naprav močno naraslo. L’Oreal ima My Skin Track UV, potem imamo še recimo LogicInk UV tatu, ki prav tako deluje na principu zaščite pred sončnimi žarki. Adam & Aoki sta se odločila za nov poizkus, in sicer je to kratka majica, ki nam pove, kdaj imamo dovolj sonca. Kratka majica je za 38 evrov na voljo na spletni platformi IndieGoGo. Zgrajena je iz nanodelcev, ki so sposobni detektirati UV žarke. Majica vsebuje tkanino, ki spreminja barvo iz bele v roza in svetlo rdečo. Ko se barva spremeni na svetlo rdečo, je to znak, da je čas, da se umaknemo v senco.

Majica je namenjena otrokom, na voljo pa je v različnih dizajnih. Model “Flamingo Flair” ima na sprednji strani velik flamingo; “Caspian Tiger” ima na istem mestu skico kaspijskega tigra, ki je vrsta tigra, ki izumira; “Edinburgh Classic” ima neke vrste “zig-zag” skico; in “The Original” je najbolj klasičen model s črnimi ali belimi pikami. Nik Penhale Smith, soustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Adam & Aoki, je za portal Wareable povedal, da si podjetje želi ustvariti enostaven način, da bi se ljudje lahko izogibali sončnim opeklinam in posledično kožnemu raku, ki v največji meri nastaja ravno zaradi opeklin, ki jih ljudje dobimo zaradi pretirane izpostavljenosti soncu.


“Nobene potrebe ni, da bi stvari naredili preveč zakomplicirane, še posebej, ko govorimo o otrocih. Rdeča je slaba in hkrati znak, da je potrebno najti mamo in očeta. Je znak, da je potrebno ukrepati”, pravi Smith. Njegovo mnenje je, da so starši že tako ali tako obremenjeni in da imajo preveč skrbi.


Majice Adam & Aoki so narejene tako, da jih lahko nosimo večkrat. Seamus Kelleher, soustanovitelj podjetja Adam & Aoki, je o majici navdušeno povedal: “Narejena je tako, da ne izstopa od ostalih majic. Definitivno nas čaka še kar nekaj testiranj in še kar nekaj investiranja v razvoj, vendar sem prepričan, in to kažejo tudi sedanji rezultati, da bodo naše kratke majice vedno delovale tako, kot smo si zamislili”.


Glede na Fitzpatrikovo kožno lestvico, je majica primerna za tri različne kožne tipe. Ko se boste odločili za nakup majice, boste glede na tip kože izbrali najbolj primernega. “Sensitive” je za tiste z občutljivo kožo, ki hitro dobijo opekline, “Less Sensitive” je za tiste, ki nisto tako občutljivi, vendar še vedno kdaj pa kdaj dobijo opekline, “Not Sensitive” pa je za vse tiste, ki se le redko sončijo, če pa se, jim po navadi ni hudega.


Kelleher je med drugim povedal, da cilj podjetja niso samo otroške majice, temveč vidi potencial tudi na drugih področjih. Te so recimo UV nosljive majice za zunanje športe, plavanje in celo za delavce, ki večino časa preživijo zunaj. Že res, da so ti ljudje nekoliko bolj odporni na sončne žarke, vendar to še ne pomeni, da jim dotične UV majice ne bi prišle prav. Podjetje se najprej želi prepričati, da bodo vse otroške majice prodane in pravilno razvrščene, po tem pa si želijo karseda hitro premakniti naprej na druge tipe oblačil. Ustanovitelji se zavedajo sprememb v podnebju in napovedujejo, da bodo te še veliko bolj nenaklonjene ljudem. Ravno to pa je tisto, kar bo ustvarjalo povpraševanje po majicah in nosljivih napravah, ki pomagajo pri zaščiti pred soncem.


Za konec naj povemo še malce širši kontekst, zakaj je v bistvu znamka Adam & Aoki nastala. Tako Penhale Smith kot Kelleher sta izgubila nekoga od najbližnjih zaradi raka. Smith je začel razmišljati o pametnih majicah v trenutku, ko je pri njegovih 14 letih umrl njegov mentor. Takrat se je odločil, da si želi pomagati ljudem, preden zbolijo za kožnim rakom in tako se je začela zgodba Adam & Aoki majic.


Prijavi napako v članku