Računalništvo, telefonija
27.02.2014 14:45
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

MWC 2014: Prihodnost je cenejša in udobnejša

V Barceloni je od 24. do 27. februarja potekal Mobile World Congress (MWC 2014) oz. svetovni kongres mobilne industrije, ki pa je imel letos za spremembo rahlo grenek priokus.
MWC 2014: Prihodnost je cenejša in udobnejša
MWC 2014: Prihodnost je cenejša in udobnejša

Letošnji MWC 2014 je bil prenasičen z že napovedanimi modeli telefonov, kar nekako izniči namen predstavitve podjetij na kongresu. Druga opazka leti na premalo velikih imen (Apple, Google), ki niso bila na voljo za neposreden spopad z ostalimi pomembnimi akterji na tržišču.

A vendar je vseeno na kongresu zaznati razburljive in dodelane izdelke, v katerih je videti, da je mobilna tehnologija močno napredovala ter se posvetila potrošnikom in visokotehnološkim podjetjem. Največi trendi letošnjega kongresa mobilnikov so našteti spodaj.

Trend št. 1: Poceni telefoni so privlačnejši

Brez dvoma je bila glavna tema MWC letos pojem oskrbovanja potrošnikov z nižjim dohodkom, s pametnimi telefoni, ki so cenejši. Taki posamezniki si namreč ne morejo privoščiti naprav s cenami 400 € in več.

Mozilla je razkrila pametni telefon za 18 €, ki uporablja Firefox OS, in s tem poslala jasen znak vsem proizvajalcem v industriji, da Android ni zadnje najboljše upanje v boju osvoboditve proti Applovim iOS, ki vztrajno raste. Tudi dejstvo, da so nekateri azijski proizvajalci, kot so LG, Huawei ter ZTE, imeli svoje telefone na ogled v Firefoxovem kotičku je dokaz, da mnogi smatrajo Firefoxovo cenejšo platformo kot izvedljivo izbiro za njihove izdelke, ki bi jim lahko prinesla zmago v boju za uporabnike pametnih telefonov s plitkim žepom.

Nokia se je poleg Windows Phone telefonov odločila za predstavitev Nokia X, ki uporablja Android, kar je še en kazalnik tega, da je na vrhu seznama prioritet proizvajalcev zajetje trga uporabnikov z nižjimi dohodki. Nokia X naj bi dosegla ceno okoli 120 ameriških dolarjev, kar pa ji v kombinaciji z dizajnom in uporabnostjo daje možnosti, da postane prvi široko uporabljeni pametni telefon uporabnikov, ki so bolj nagnjeni k izdelkom z nižjo ceno.

Trend št. 2: Internet za vse

Eden največjih dogodkov letošnjega MWC-ja je bil brez dvoma govor o projektu, ki naj bi na internet priklopil še ostali dve tretjini sveta, ki ga je opravil Mark Zuckerberg. Zuckerberg je namreč večino svojega časa na odru namenil promociji Internet.org , projektu, ki je zasnovan, da omogoči poceni ali pa celo zastonj dostop do interneta milijonom uporabnikom po svetu. Celoten govor Zuckerberga si lahko ogledate na tej povezavi.

Trend št. 3: Nosljiva tehnologija

Zadnjih nekaj let je nova kategorija potrošnje tudi nosljiva tehnologija. Dodatki niso več le v domišliji uporabnikov, temveč so dokaj nova tehnologija, ki se izboljšuje iz dneva v dan, vprašanje je le, kdo bo z izdelkom zadel v polno. Eni najboljših letos predstavljenih izdelkov so Samsungov Gear2, Gear2Neo in Gear Fit ter izdelek podjetja Sony SmartBand SWR10 , ki pa ima poleg tehnologije tudi zanimiv videz.

Če se od zapestnih dodatkov premaknemo k ušesnim, je na MWC letos eden zanimivejših tudi slušni pripomoček za Applove izdelke, Resound Linx, ki momogrede ni namenjen le tistim z okvarami sluha. To pa so le eni izmed dodatkov “wearable tech-a”, ki jih je bilo moč letos zaslediti na MWC. Različne oblike ter uporabe dodatkov manjših in večjih proizvajalcev, ki so bili na ogled na MWC, kažejo na to, da je to trend ki še nabira sile.

In še mimogrede

Tudi nekaj novih varnostnih funkcij je bilo zaznati – Samsung je za Galaxy S5 napovedal čitalnik prstnih odtisov ter odpornost na vodo, LG pa je predstavil “knock knock” kodo.

Čeprav so NFC naprave uspešne v delih Azije ter povečujejo svoj vpliv po svetu, pa na MWC letos glede te tehnologije ni bilo zaznati posebnega zanimanja ali navdušenja. Enako velja za QR kode, čeprav so na MWC uporabljali to tehnologijo za registracijo obiskovalcev konference.

Kljub zgodnim naznanitvam telefonov in odsotnosti nekaterih vodilnih podjetij na tržišču je bil MWC vseeno dogodek, vreden ogleda. Razvijalci in proizvajalci se postavljajo na bojne položaje v ustvarjanju bolj “mainstream” produktov po konkurenčnih cenah, kar za odjemalce pomeni dobo nove tehnološke pokrajine.

Na uradni strani MWC 2014 si lahko še danes ogledate dogajanje v živo, na Youtubu pa že kroži obilica posnetkov telefonov in drugih izdelkov, ki so bili na ogled na kongresu. Eden takih je na spodnji povezavi, ki predstavlja enega izmed bolj pričakovanih pametnih telefonov – Samsung Galaxy S5.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več