Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
13.03.2024 06:51
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

SunContract omogoča najem sončnih panelov z nakupom NFT-jev

  • Najnovejši produkt podjetja SunContract je možnost nakupa NFT-jev za obdobje 10 let, za vsak NFT žeton pa dobite v najem tudi sončno panelo, ki na oddaljeni lokaciji proizvaja električno energijo, ki jo lahko koristi vsak v svojem gospodinjstvu.
  • Cena enega NFT žetona je 3100 SNC-jev, kar trenutno znaša približno 150 €. NFT žeton zastara po 10 letih. Prodate ga lahko kadarkoli po svoji zastavljeni ceni. Začetna moč vsake solarne panele je 275 W, lahko pa je tudi višje. Količina žetonov je omejena, povpraševanje veliko. V prihodnje nameravajo postaviti še več podobnih elektrarn z večjimi zmogljivostmi.
  • Če vaše solarne panele proizvedejo več energije, kot jo pa boste porabili, se višek proda na SunContract tržnici, vi pa dobite bonuse, ki jih lahko izkoristite že naslednji dan.
  • Pogoj je menjava svojega trenutnega omrežnega ponudnika za SunContract.
  • Predstavili so tudi Družinski paket, ki lastniku sončne elektrarne omogoča deljenje viškov sorodnikom ne glede na njihovo lokacijo. Zopet je edini pogoj, da se tudi sorodniki včlanijo v mrežo SunContract.

Visokotehnološko podjetje SunContract je z odprtjem prve globalne energetske tržnice, na kateri so žetonizirani delujoči sončni paneli, postalo prvo podjetje na svetu iz energetskega sektorja, ki je na blockchainu povezalo nezamenljive žetone (NFT) s sončnimi paneli ter ponudilo svetovno energetsko storitev, ki omogoča osebno sončno elektrarno. Globalno energetsko tržnico smo v Bukarešti slavnostno odprli skupaj z generalno direktorico svetovnega združenja Global Solar Council Sonio Dunlop. »Prva serija ponujenih NFT-jev je pošla v enem dnevu, druga pa v nekaj dneh, trenutno je na voljo le še del tretje serije. Zanimanje zanje je izjemno tako po svetu kot pri nas, kar kaže, da smo na pravi poti. Naša inovacija je velik korak v demokratizaciji, decentralizaciji in digitalizaciji obnovljive energije, ki je tako z le nekaj kliki od kjerkoli na svetu dostopna vsakomur,« je dejal soustanovitelj in direktor razvoja SunContract Gregor Novak.

Koristi lastne sončne elektrarne lahko s to našo storitvijo uživa tudi posameznik, ki nima lastne strehe, ne more pridobiti soglasja Elektra za priklop na omrežje ali doslej ni imel finančnih možnosti za celotno investicijo v sončno elektrarno. Ob ponujeni rešitvi osebne elektrarne z NFT-ji lahko izbere enega ali več solarnih panelov in nima nikakršnih skrbi s stroški vzdrževanja ali zavarovanja, saj je to del storitve. Inovacija tako ob sledenju svetovnim tehnološkim smernicam pripomore k energetski samooskrbnosti prebivalstva, napredku v zelenem prehodu in trajnostnemu razvoju. »Naša vizija je, da bi bil lahko vsakdo samooskrben z lastno elektrarno, ki jo lahko uporablja kjerkoli in jo upravlja prek svojega pametnega telefona,« je smer razvoja podjetja povzel Novak.

Prva žetonizirana sončna elektrarna na svetu stoji v vasi Višnje pri Ajdovščini v Sloveniji in ima vršno moč 517 kW ter obsega 2.112 solarnih panelov. Vsak NFT predstavlja posamezen solarni panel. Lastništvo NFT-jev je mogoče pridobiti z registracijo in nato nakupom na SunContractovi energetski tržnici. Lastnik posameznega žetona lahko z njim poljubno trguje prek obstoječe tržnice SunContract P2P ali prejema prilive v svojo denarnico na podlagi energije, ki jo proizvede z njegovim žetonom povezan panel. Slovenski odjemalci električne energije pa lahko proizvedeno energijo prek energetske tržnice SunContract tudi neposredno uporabljajo za potrebe samooskrbnosti. V izgradnji je že več novih sončnih elektrarn in tudi agrovoltaična elektrarna, ki bodo obsegale več kot 15 tisoč solarnih panelov in bodo žetonizirane, nekatere že letos poleti, druge pa predvidoma v začetku prihodnjega leta. Projekt pa ima tudi umetniško noto – vsak NFT namreč predstavlja unikatna stripovska slika, katere idejni nosilec je umetnik Simon Sanda.

Medtem ko so NFT-ji, ki omogočajo sestavljanje osebne elektrarne, globalna storitev, pa SunContract na trg prihaja še z novo storitvijo in produktom, prvenstveno namenjenima slovenskim odjemalcem električne energije.

Prva je samooskrbna storitev po novi uredbi, imenovana Družinski paket s prenosom viškov, ki prinaša možnost energetske samooskrbe širše družine s sončno energijo in prenos viškov. Z energijo lastne sončne elektrarne so z vključitvijo v družinski paket lahko samooskrbni ne le lastnik sončne elektrarne, ampak tudi njegovi družinski člani. »SunContractova ponudba se zelo izplača vsem družinskim članom: omogoča namreč prenos viškov proizvedene energije na druge družinske člane že takoj naslednji dan po njihovem nastanku, s katerim lahko posameznik pokriva stroške porabe energije v času, ko njegova sončna elektrarna energije ne proizvaja. Preneseni viški v obliki bonusa ne zapadejo. Lahko se pohvalimo, da smo edini v Sloveniji, ki omogočamo tako storitev,« je dejal direktor SunContract Slovenija Jošt Štrukelj.

Novim in obstoječim strankam pa SunContract odslej ponuja tudi lastne napredne hibridne razsmernike in pametne baterije. »Omogočamo avtomatizirano upravljanje z baterijskim hranilnikom, s čimer so naše stranke maksimalno samooskrbne, njihova poraba in viški pa optimizirani. Zaradi tega je nižji tudi strošek dogovorjene obračunske moči, ki ga določa novi omrežninski akt,« je dejal direktor podjejta v skupini SONCE energija Roman Gregorn.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem SunContract.
Vas zanima več iz te teme?
Sončne elektrarne NFT žeton


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več