Računalništvo, telefonija
26.04.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Največje nevarnosti za vaše poslovanje v letu 2020

Največje nevarnosti za vaše poslovanje v letu 2020
Največje nevarnosti za vaše poslovanje v letu 2020

V času, ko se obzorja kiber varnosti še naprej širijo, se obenem na dnevni ravni pojavljajo nova tveganja in nevarnosti. Strokovnjak za kibervarnost, John Donovan, je za spletni portal “CEO Magazine” razkril najbolj destruktivne nevarnosti, ki prežijo na podjetja v tem času.

Vsako leto se število žrtev kiber kriminala povečuje, tako pri fizičnih osebah, kot podjetjih. Hekerji napadajo majhna, mikro, velika podjetja in tudi največje organizacije, za katere bi morda mislili, da so nedotakljivi. V Avstraliji recimo so v letu 2019 našteli skoraj 1000 hekerskih vdorov, ki so kot posledice imeli izgubo podatkov. Napovedi kažejo, da naj bi do leta 2022 trg kiber varnosti dosegel 133 milijard ameriških dolarjev.

Nova vrsta neznane grožnje

V zadnjih letih je na prvem mestu med hekerskimi aktivnostmi zagotovo zlonamerna programska oprema. Ta na svoj spisek žrtev vsako leto dodaja več imen, med katerimi najdemo tudi velike korporacije. V letošnjem letu so tako eni največjih hekerskih vdorov bili zabeleženi pri podjetjih Bouygues Construction, Talman in Travelex, kjer so vsa ta podjetja imela uničujoče posledice.


Glede na povedano zgoraj bi vsa podjetja in menedžerji morali biti še posebej pozorni ravno na zlonamerno programsko opremo. Zelo težko je popolnoma zaščiti svoje podatke, prav tako pa je veliko odvisno od tega, kako vešč je heker na drugi strani. Donovan svetuje vsem podjetnikom, da je ključno za ohranjanje varnosti, robustni varnostni sistem, ki pokriva vse izhodne in vhodne točke, omrežja in praktično celoten sistem. Še en pomemben nasvet pa je, da se varnostna programska oprema mora redno posodabljati, če je možno takoj, ko je posodobitev na voljo. Pa si poglejmo, kaj po Donovanovem mnenju spada med največje kiber grožnje v letošnjem letu.


Napačne nastavitve v oblaku vas lahko izpostavijo grožnji

Računalništvo v oblakih je okolje, ki je “ready-made” tarča za napade hekerjev. Že samo majhne napake v nastavitvah lahko pozročijo veliko tveganje za organizacije – tega se kiber kriminalci dobro zavedajo in ravno zato so začeli targetirati platforme v oblaku. Podjetja (tista, ki se še ne zavedajo) se morajo resno zavedati, da je za zaščito oblakov potreben drugačen pristop, ki so ga morda navajeni, poleg tega pa je glavna prioriteta pri snovanju oblačnih strategij varnost.


Strojno učenje se lahko obrne proti vam

Strojno učenje je postalo ključen del večina modernih kiber varnostnih strategij in kiber kriminalci se zavedajo, da njihove tarče uporabljajo raznorazna orodja, s katerimi se branijo proti napadom. Odziv hekerjev je (in v prihodnosti še bo), da bodo skušali obiti te varnostne sisteme – nič novega kajne? V letošnjem in tudi naslednje letu kiber strokovnjaki pričakujejo, da bo tovrstnih hekerskih napadov še več. Podjetja morajo biti na to pripravljena, kajti strojno učenje, kakorkoli je lahko koristno za podjetje, se lahko hitro zaroti proti njemu.


5G tehnologija bo prinesla novi val varnostnih groženj

Po napovedih strokovnjakov bi naj bila 5G tehnologija največji “game-changer” na področju kiber varnosti, morda celo do tega trenutka. 5G tehnologija obljublja, da bo med seboj povezala skoraj vse aspekte življenja preko omrežja, ki bo hitro in brez motenj. Ob tem pa velja izpostaviti, da bo ta ista revolucionarna tehnologija prinesla velika varnostna tveganja, ki bodo razkrila pomanjkljivosti podjetij. Pričakujemo lahko nove tipe zlonamernih napadov. To za podjetja pomeni nujno dodatno osredotočanje na varnost povezav, naprav in aplikacij znotraj njihove organizacije.


Kiber varnost je kompleksno področje s številnimi komponentami. Ni dvoma, da bo poslovni svet vedno bolj pod pritiski, zaradi takšnih in drugačnih kiber tveganj. Dejstvo je, da vsi podjetniki niso strokovnjaki za kiber varnost, kar pa pomeni, da se morajo vsaj osnovno izobraziti in zaposliti ljudi, ki so strokovnjaki na tem področju. Samo tako bodo lahko izboljšali splošno varnost podjetja.


Prijavi napako v članku