Računalništvo, telefonija
24.04.2011 10:59
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Storitev iTunes v oblaku?

Storitev iTunes v oblaku?
Storitev iTunes v oblaku?

Sodeč po pisanju tiskovne agencije Reuters je Apple končal delo s storitvijo, ki naj bi omogočala shranjevanje in predvajanje glasbe na spletnih strežnikih. Apple namreč načrtuje uporabnikom sistema iTunes omogočiti shranjevanje glasbe na oddaljenem strežniku, s čimer bi lahko uporabniki do nje dostopali s katerokoli napravo, ki ima dostop do interneta. Za zdaj pri Applu še niso podpisali novih pogodb o licenciranju z glasbenimi založbami, prav tako pa tudi ni nobenih informacij o tem kdaj, če sploh, bo storitev zaživela.

Podobno storitev je nedavno predstavilo podjetje Amazon, a so ji kmalu sledile grožnje založniških hiš, ki zahtevajo podpis novih pogodbenih obveznosti. Dejstvo je namreč, da je Amazon ob zagonu storitve trdil, da ne potrebujejo novih licenc, saj naj bi glasba na njihovih strežnikih pripadala uporabnikom. No, kakorkoli, založniške hiše so ponovno dosegle svoje, tako da že potekajo pogajanja o novih pogojih sodelovanja.

Tudi pri Googlu se soočajo s podobnimi težavami, čeprav po informacijah, ki so pricurljale iz posameznih založniških hiš, pri Googlu sploh ne vedo kaj želijo. Z drugimi besedami, Google je v začetni fazi želel zgolj kopirati funkcionalnosti sistema iTunes, a si je nato premislil in želel preiti na sistem naročniških razmerij.


Prijavi napako v članku