Računalništvo, telefonija
09.09.2018 13:56

Deli z drugimi:

Share

Futuristična trgovina Amazon Go vendarle dobila konkurenco!

Američani so nad visokotehnološkimi trgovinami večinoma zelo navdušeni.
Američani so nad visokotehnološkimi trgovinami večinoma zelo navdušeni.

Podjetje Amazon je že pred časom predstavilo zanimivo fizično oziroma visokotehnološko trgovino Amazon Go, ki je brez blagajničark in brez blagajn. Kljub temu je postopek nakupovanja relativno preprost. Preden kupec vstopi v trgovino, mora le skenirati svoj pametni telefon, po opravljenem nakupu pa se znesek samodejno poravna s kreditno kartico kupca. Nova trgovina je seveda opremljena z mrežo nadzornih kamer in senzorjev, tako da napredni računalniški sistem natančno ve, kaj je kupec vzel s prodajnih polic. Vsak izdelek se nato doda v navidezni nakupovalni voziček, strošek katerega kupec poravna takoj, ko zapusti trgovino. Da bi preprečili krajo, mora kupec pred odhodom iz trgovine ponovno skenirati svoj pametni telefon, saj v nasprotnem primeru ne more zapustiti prostorov.

Ker so futuristične trgovine Amazon Go v Združenih državah Amerike zelo priljubljene, ne preseneča, da so se je za tovrstne trgovine naposled odločila tudi konkurenca. V to področje se je nedavno spustila trgovinska veriga Standard Cognition, ki je na ameriškem trgu postavila samopostrezžno trgovino Standard Market. Novost deluje na enak način kot trgovine Amazon Go, kar pomeni, da je kupec pod neposrednim nadzorom spletnih kamer, napredni sistem pa lahko kupcu sporoči, ali je izdelek vrnil na napačno mesto ali pa ga je namesto v košaro postavil v žep. Ko kupec zapusti prostore trgovine se nakupljeno blago zaračuna, kupec pa potrdilo o opravljenem nakupu prejme na e-naslov.

Prva visokotehnološka trgovina Standard Market podjetja Standard Cognition se trenutno nahaja v San Francisku, trenutno pa je odprta le nekaj ur dnevno. Če se bo novost izkazala za dobičkonosno, bo podjetje Standard Cognition sorodne trgovine postavilo še v druga večja mesta na ozemlju Združenih držav Amerike.


Prijavi napako v članku