Računalništvo, telefonija
01.01.2017 10:51
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljša očala za navidezno resničnost

..Ali tudi vas mika svet navidezne resničnosti?..
Z nakupom ene izmed petih očal za navidezno resničnost zagotovo ne boste zgrešili.
Z nakupom ene izmed petih očal za navidezno resničnost zagotovo ne boste zgrešili.

Navidezna resničnost je bila ena od vročih tem leta 2016, napovedi pa kažejo, da bo v prihodnje še bolj v ospredju. Do zdaj smo bili v glavnem priča dvema vrstama očal za navidezno resničnost. Ugodnejšim, ki vsebujejo zgolj ustrezne leče in se uporabljajo v navezi s pametnim telefonom, ter celovitim in precej dražjim rešitvam, ki vsebujejo lasten zaslon in ponujajo precej naprednejšo izkušnjo. V nadaljevanju si poglejmo pet očal za navidezno resničnost, ki vas zagotovo ne bodo razočarala. Poleg tega bo v letu 2017 zagotovo na voljo bogata paleta vsebin, ki vam bo omogočila polno izkušnjo v navidezni resničnosti.


Oculus Rift

Čeprav je v evropskem prostoru za očala za navidezno resničnost Oculus Rift trebaodšteti kar 600 evrov, gredo ta v prodajo kot za stavo, saj je podjetje doslej prejelo že več tisoč naročil. Od nakupa prestižnih očal Oculus Rift za navidezno resničnost uporabnike ne odvrne niti dejstvo, da je za njihovo uporabo potrebno imeti še zmogljiv osebni računalnik, saj bo v nasprotnem primeru uporabniška izkušnja zelo slaba. Za uporabo najboljših očal za navidezno resničnost namreč potrebujete računalnik s procesorjem Intel i5 (ali še zmogljivejšim) in sistemski pomnilnik kapacitete vsaj osem gigabajtov. Za preračunavanje grafičnih vsebin bo potrebna grafična kartica GeForce GTX 970 ali AMD Radeon R9 290 ter en priključek HDMI 1.3 ter dva vmesnika USB 3.0. Poleg tega bo treba imeti nameščen operacijski sistem Windows 7 ali novejši, saj operacijska sistema OS X in Linux vsaj za zdaj še nista podprta s strani programerjev podjetja Oculus.

HTC Vive

Če razpolagate z zmogljivim osebnim računalnikom, potem poskusite z drugimi najboljšimi očali za navidezno resničnost HTC Vive. Kakovost prikaza slik je enaka očalom za navidezno resničnost Oculus Rift, saj sta opremljena z enako ločljivostjo zaslona in tehnologijo OLED. Ključna prednost očal HTC Vive je v krmilnikih, saj so ti zasnovani tako, da je uporabniška izkušnja izvrstna. Slaba stran tovrstnih navideznih očal maloprodajne vrednosti okoli 800 evrov je pomanjkanje vsebin, kjer bi lahko v celoti izkoristili vse njihove prednosti. Upajmo, da se bo to v prvi polovici leta 2017 nekoliko izboljšalo. Uporabniki računajo predvsem na oblačno storitev Valve Steam.

Playstation VR

Očala za navidezno resničnost PlayStation VR uporabnikom igralne konzole PlayStation 4 omogoči vpogled v navidezni svet, kar močno poveča oziroma izboljša samo uporabniško izkušnjo igričarja. V evropskem prostoru je za novosti v prosti prodaji potreba odšteti okoli 400 evrov. Visoko ceno podjetje Sony upravičuje z dejstvom, da gre pri očalih PlayStation VR za samostojno napravo, ki bo uporabnikom ponujala igričarske izkušnje, kakršnih doslej še niso izkusili. Ker očala PlayStation VR močno izboljšajo uporabniško izkušnjo, ne preseneča, da bo zanje na voljo več kot 160 iger, pri čemer je trenutno na voljo že več kot 50 naslovov.

Samsung Gear VR

Očala za navidezno resnično Samsung Gear VR so relativno poceni, saj jih je mogoče kupiti že za okoli 70 evrov. Ta je doslej požel že veliko uspeha, saj temelji na osnovi naprave Oculus Rift, za izris slik na zasebnem zaslonu pa skrbi pametni mobilni telefon Samsung družine Galaxy (najboljša izkušnja). Tovrstna očala za navidezno resničnost prinašajo izjemno vizualno izkušnjo, saj imajo uporabniki lahko najboljši sedež v kinu, se prestavijo na koncertni oder s polno 360-stopinjsko 3D sliko, ali uživajo v igrah kot še nikoli doslej. Gear VR je za nameček še udoben, saj je izdelan iz oblazinjenih in lahkih materialov.

Google Daydream View

Google je nedavno v izbrane evropske države ponudil v prodajo poceni očala za navidezno resničnost Daydream View, ki pa se nekoliko razlikujejo od konkurence. Te so namesto iz trde plastike izdelane z uporabo tekstila, kar pomeni, da so prijetnejše za nošenje, saj so v primerjavi s konkurenčnimi za kar 30 odstotkov lažje in tehtajo manj od 220 gramov. Googlova očala so za nameček združljiva z bogato paleto mobilne programske opreme, ključno s platformami YouTube in Hulu. Tu seveda ne gre spregledati niti računalniških iger in priročno kartografsko storitev Google Street View. Pri tem velja še omeniti, da bosta za uporabo novosti potrebovali še pametni mobilni telefon z mobilnim operacijskim sistemom Android. Pri podjetju Google seveda priporočajo, da je to eden od njihovih telefonov iz družine Pixel.


Prijavi napako v članku