Računalništvo, telefonija
01.01.2018 10:30
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spoznajte 7 najbolj vročih start-up podjetij, ustanovljenih v letu 2017

Brandless
Brandless

Leto 2017 je bilo za marsikatero novoustanovljeno podjetje precej težko, vendar so problemi, s katerimi so se ukvarjali velikani kot so Uber, Snap in Blue Apron, zgolj dodatno podžgali mlade podjetnike, da naredijo korak naprej in ustanovijo nova podjetja. Eden glavnih, skupnih motivov teh novoustanovljenih podjetij je gotovo tudi prevetritev industrij in doseganje magične meje 1 milijarde ameriških dolarjev vrednosti.

Med start-upi, ki so bodisi prejeli prvo investicijo v letu 2017, bodisi izdali svoj prvi produkt, so tudi spodaj predstavljena podjetja, ki so navdušila vsaka po svoje. Nekatera med njimi so že v prvem mesecu poslovanja dosegla neverjetno število kupcev, spet druga so navdušila s investitorskim potencialom in so takoj na začetku bila masovno ovrednotena. Na spodnjem seznamu lahko najdete start-up, ki cilja na Apple, ali pa spletno trgovino, katera napoveduje konkurenco Amazonu. Tukaj je 7 najbolj vročih start-up podjetij iz leta 2017 .

Nizkocenovni rival Amazona: Brandless

Kaj Brandless je? Spletna trgovina, ki prodaja lastne “brandless” (“brezznamčne”) produkte – vse od toaletnega papirja, do omake za testenine – za $3 po izdelku.

Ustanovitelja podjetja, Ido Leffler in Tina Sharkey, razlagata, da lahko prodajata izdelke tako poceni, ker jima ni potrebno plačati “znamčne takse”, kot je to pri ostalih izdelkih z znamko. Gre v bistvu za spletno prodajo izdelkov, kjer že sama embalaža spominja na generične izdelke v trgovinah. Ustanovitelja računata na ciljno publiko milenijcev, kajti ravno oni bi naj po njunem mnenju najbolj cenili spletno prodajo v kombinaciji s cenovno dostopnostjo. Hkrati je ravno ta kombinacija ključna konkurenčna prednost, ki jo vidita pred Amazonom, spletno trgovino Jet.com itd.

Financiranje: $50 milijonov s strani raznih investitorjev – Cowboy Ventures, Redpoint Ventures in Google Ventures.

Najbolj uspešen zagon: LimeBike

Kaj LimeBike je? Gre v bistvu za Uber za kolesa. Torej omrežje koles, kjer si jih lahko uporabniki sposojajo.

Po poteh podjetij Citi Bike iz New Yorka in Ford GoBikes iz San Francisca je LimeBike združil aplikacijo in dobro postavljena kolesa, ki so namenjena predvsem “first and last mile problem” problemu. Torej gre za tiste razdalje, kjer ljudje v večjih mestih iščemo javni prevoz.

Financiranje: Podjetje je prvo investicijo prejelo marca in je do danes zbralo 62 milijonov ameriških dolarjev. Vrednost podjetja, ki je trenutno ocenjena na $225 milijona, postavlja LimeBike med najbolj vredna podjetja leta 2017. Investitorji – Andreessen Horowitz in IDG Capital.

Izstopajoči se produkt na nasičenem trgu: Obsidian Security

Kaj Obsidian Security je? Start-up podjetje, ki se ukvarja s kiber varnostjo in se je usmerilo v zelo nišno poslovanje – hibridni oblaki.

Vedno bolj popularni med korporacijami, hibridni oblačni sistemi, ki omogočajo korporacijam “in-house” kompatibilnost serverjev z javnimi oblačnimi storitvemi in sistemi, kot jih recimo ponujata Amazon in Google. Start-up Obsidian Security s pomočjo umetne inteligence ponuja zaščito preko celotnih, hibridnih sistemov. Na področju kiber varnosti nikakor ni enostavno izstopati. Podjetju Obsidian Security je to uspelo z “all-star” ekipo. Glavni izvršni direktor, Glenn Ghisholm, je pred tem delal za antivirusno podjetje Cylance kot CTO, CTO podjetja Obsidian Security, Ben Johnson, pa je pred tem že ustanovil eno podobno podjetje Carbon Black.

Financiranje: $9.5 milijona v serijah s strani Greylock Partners.

Start-up, ki je vreden največ: Devoted Health

Kaj Devoted Health je? Zavarovalniško podjetje, ki bo leta 2019 začelo ponujati “Medicare Advantage” načrte za upokojence. Gre torej za posebno zavarovalniško podjetje, ki bo upokojencem ponudilo posebne programe zdravstvene oskrbe.

Zdravstvo je bilo v letu 2017 eno najbolj vročih med potencianimi investicijami na sploh in start-up Devoted Health je to še kako dobro izkoristil, saj je po zadnjih ocenah nejveč vreden med vsemi. Povedano nekoliko bolj po domače, bo Devoted Health za upokojence s pomočjo tehnologije ustvarilo sistem za lažje navigiranje po celoten zdravstvenem sistemu.

Financiranje: Maja 2017 so prejeli prvo serijo investicij in so sedaj ocenjeni na $295 milijonov. Glavna investitorja sta bila Oak HC/FT in Venrock s skupno investicijo v višini $67.41 milijonov.

Start-up, ki nam lahko najbolj olajša življenje: Socrates AI

Kaj Socrates AI je? Gre za sistem, ki s pomočjo umetne inteligence pomaga zaposlenim v nekem podjetju, da enostavno brskajo po različnih oddelkih kot so ravnanje s človeškimi viri, tehnična podpora itd.

Virtualni asistent podjetja omogoča uporabnikom, da preprosto poklepetajo z botom ali pošljejo sporočilo, brez nekih zapletenih gesel in vpisovanja v sisteme. Socrates AI je ustvarjen za to, da zaposlenim olajša delovno izkušnjo med navigacijo po birokraciji podjetja.

Financiranje: S prvim valom financiranja že januarja je podjetje sedaj ocenjena na 44 milijonov ameriških dolarjev. Od tega je največ prispeval Venrock, in sicer $16 milijonov.

Start-up model prihodnosti: Orchid Labs

Kaj Orchid Labs je? Start-up Orchid Labs razvija tehnologijo, ki naj bi uporabnikom omogočala brskanje po spletu brez nadzora in cenzure.

Sistem v največji meri sloni na uporabi tehnologije veriženja blokov, ki je v letu 2017 bila eden največjih trendov na področju tehnologije oz. natančneje kriptovalut. Podjetje Orchid Labs pa ni eden najbolj vročih start-upov zgolj zaradi svojega produkta, temveč je hkrati pionir v novem načinu zbiranja kapitala, in sicer se proces imenuje SAFT – “Simple Agreement for Future Tokens“. Sistem SAFT deluje tako, da investitor vloži določen znesek v podjetje in v zameno dobi “obljubo”, da bo čez čas investicijo dobil povrnjeno v obliko kiber denarja.

Financiranje: Glede na to, da gre za pionirsko podjetje, ki se poslužuje predstavljenega načina financiranja, so investicije nižje in investitorji bolj previdni. Podjetje sta že podprla recimo Andreessen Horowitz in Sequoia Capital, in sicer v višini $4,7 milijona.

Start-up za najbolj odmevnim ustanoviteljem: Essential

Kaj Essential je? Start-up podjetje, čigar glavni produkt je mobilni telefon. Brez dvoma najbolj znani ustanovitelj na celotnem seznamu, in sicer je to Andy Rubin, človek, ki je ustvaril Googlov operacijski sistem Android.

Rubin si je podjetje Essential zamislil kot manjši konkurent velikanom kot je Apple, Samsung in ostali. Prvi produkt podjetja, Essential Phone, je bil eden prvih, ki je ponujal skorajda v celot brezrobni ekran, poleg tega pa magnetni konektor, ki uporabnikom omogoča preprosto dodajanje dodatkov. Po tem, ko je Rubin na dotičnem telefonu delal več let, je v javnosti svoje delo prvič razkril maja 2017.

Financiranje: Start-up Essential je imel težak začetek, kljub temu pa mu je uspelo zbrati 330 milijonov ameriških dolarjev investicij iz različnih virov.


Prijavi napako v članku