Računalništvo, telefonija
12.03.2010 08:04
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sporni zakon »treh opozoril« povečal stopnjo piratstva v Franciji

Represija zagotovo ni najboljša pot za dosego zmanjšanja stopnje spletnega piratstva!
Represija zagotovo ni najboljša pot za dosego zmanjšanja stopnje spletnega piratstva!

Francija

je v lanskem poletju postala prva evropska država, ki se je nad pirate spravila s posebnim protipiratskim zakonom, ki med drugim uživa veliko podporo tudi s strani francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Ponudniki dostopa do svetovnega spleta so morali na podlagi določil zakona oblikovati sistem, preko katerega lahko nadzirajo svoje naročnike in v primeru, da naletijo na piratstvo, morajo nemudoma ukrepati.

Kršitelje avtorskih pravic morajo najprej preko elektronske pošte trikrat pisno opozoriti, naj nemudoma prenehajo z nezakonitim početjem. V kolikor nepridipravi kljub opozorilom nadaljujejo s prenosom nelegalnih vsebin, jim morajo ponudniki takoj onemogočiti dostop do svetovnega spleta (tudi do enega leta). Nad izvajanjem spornega zakona pa bedi posebna protipiratska agencija Hadopi (Haute Autorité pour la Diffusion des Ouvres et la Protection des Droits sur Internet), ki je financirana s strani francoske vlade.

Kljub ostri zakonodaji pa se piratstvo v Franciji ni zmanjšalo, ampak celo povečalo. Raziskava analitske hiše M@rsouin je namreč pokazala, da se je število piratov na francoskem ozemlju povečalo za okoli tri odstotke. Ker posebni protipiratski zakon predvideva sankcioniranje piratstva le na omrežjih P2P, se je število tovrstnih uporabnikom posledično zmanjšalo za 15 odstotkov, preostale oblike piratstva pa so se povečale za kar 27 odstotkov. Upajmo, da bo francosko vlado to kaj izučilo!


Prijavi napako v članku