Programska oprema
24.11.2006 07:51
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Spletna kampanja proti uporabi nelegalne programske opreme

Organizacija Business Software Alliance (BSA) je v Sloveniji začela s kampanjo, v kateri prek spletnih pasic, plakatov in aktivnosti njenih članov uporabnikom nelegalne programske opreme prikazuje tveganja uporabe piratskih programov.

Ugotovljeno je, da je okoli 35 odstotkov programskih paketov, nameščenih na osebne računalnike po vsem svetu, nelegalnih. Slednje pa se odraža v izgubi, ki globalno znaša 34 milijard ameriških dolarjev. V Sloveniji je stopnja nezakonite programske opreme v lanskem letu znašala 50 odstotkov, kar je 1 odstotek manj kot leto poprej, kljub padcu pa zaradi nelegalnih namestitev programske opreme še vedno beležimo letno izgubo v višini 33 milijonov USD.

“Uporaba nelegalne programske opreme v Sloveniji zmanjšuje konkurenčnost gospodarstva ter ogroža varnost potrošnikov in delovna mesta zaposlenih v številnih panogah,” je dejal Rok Koren, pravni svetovalec BSA v Sloveniji. “Stanje se sicer izboljšuje, a še vedno, glede na ostale članice Evropske unije, beležimo visoko stopnjo uporabe piratskih programov. Zato smo se odločili za kampanjo, v kateri prek različnih spletnih pasic, aktivnosti naših članov in plakatov uporabnikom nelegalne programske opreme sporočamo tveganja takšne uporabe.”

Ta za podjetje predstavljajo visoke denarne kazni in različne pravne posledice, izgubo ugleda in dobrega imena, obenem pa tudi dela ter denarja, kar lahko vodi v stečaj. Tako podjetja kot posamezniki pa so z namestitvijo piratskih programov veliko bolj izpostavljeni črvom, virusom in trojanskim konjem, hkrati pa ne morejo dostopati do tehnične pomoči in posodobitev.

Pasice se bodo pojavljale na spletnih straneh slovenskih dnevnikov ter na številnih portalih, člani BSA in njihovi partnerji bodo le-te implementirali na svoje spletne strani, obenem pa bodo prejeli tudi plakate z vsebino, ki opozarja na tveganje pri uporabi nelegalne programske opreme.


Prijavi napako v članku