Računalništvo, telefonija
11.03.2014 09:07
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sony in Panasonic s terabajtno optično zgoščenko

Optične zgoščenke Archival Disc bodo zaradi dolge življenjske dobe kot nalašč za dolgotrajno shranjevanje pomembnejših podatkov in njihovih varnostnih kopij.
Optične zgoščenke Archival Disc bodo zaradi dolge življenjske dobe kot nalašč za dolgotrajno shranjevanje pomembnejših podatkov in njihovih varnostnih kopij.

Sony je skupaj s podjetjem Panasonic razvil inovativno tehnologijo zapisa optičnih nosilcev, s katero bo mogoče na običajne ploščke shraniti tudi en terabajt podatkov. Nove zgoščenke bodo kakopak znali ceniti predvsem ljubitelji večpredstavnostnih vsebin visoke ločljivosti, saj prostora za shranjevanje tovrstnih zapisov ni nikoli dovolj. Pri podjetjih Sony in Panasonic zatrjujejo, da bodo njihovi prostorni optični mediji kot nalašč za dolgotrajno shranjevanje pomembnejših podatkov in njihovih varnostnih kopij, saj naj bi bila njihova življenjska doba daljša od 50 let.

Optične zgoščenke z oznako Archival Disc bodo imele sprva kapaciteto 300 gigabajtov, nekoliko kasneje pa bodo na voljo še ploščki kapacitete 500 gigabajtov in enega terabajta. Zaradi uporabe posebne tehnologije zapisa na osnovi dveh fotonov in nižjih proizvodnih stroškov naj bi bili novi ploščki cenovno nadvse dostopni, glede na spletne govorice pa naj bi bilo novo tehnologijo mogoče na sila enostaven način vgraditi celo v obstoječe zapisovalnike in bralnike zgoščenk Blu-ray. Prve optične medije Archival Disc kapacitete 300 gigabajtov bomo po zagotovilih podjetij Sony in Panasonic na prodajnih policah trgovin širom sveta ugledali že v prihodnjem letu.


Prijavi napako v članku