Digitalizacija
15.07.2022 07:29

Deli z drugimi:

Share

So podatkovni centri pripravljeni na izzive prihodnosti?

Lastniki in upravljavci podatkovnih centrov, ki bodo tveganja in pomanjkljivosti obstoječih podatkovnih centrov in z njimi povezanih strategij upravljanja odkrili dovolj zgodaj, bodo bolje pripravljeni na nove izzive.

Digitalizacija in tehnološki napredek nas vodita v novo, bolj integrirano prihodnost. Uporabniki bodo od lastnikov podatkovnih centrov zahtevali bolj raznolike pristope, ki bodo omogočali prehod v oblak in na rob, iskali bodo podatkovne centre, ki jim bodo pomagali zgraditi močnejše partnerske ekosisteme, pričakovali pa bodo tudi večjo podporo pri vključevanju različnih storitev za svoje stranke. Da bi lastniki podatkovnih centrov izpolnili naraščajoče zahteve trga, bodo morali izboljšati učinkovitost na štirih temeljnih področjih.

Trajnost: Poleg izpustov ogljika bo treba spremljati, zbirati, analizirati, primerjati in objaviti tudi izpuste dobavne verige. Sodelovanje z uveljavljenimi, okoljsko ozaveščenimi podjetji za infrastrukturo podatkovnih centrov, kot je Schneider Electric, lahko pomaga doseči trajnostne cilje. Okoljske pobude, kot je program Schneider Electric Green Premium, so lahko uporaben primer smernic za lastnike podatkovnih centrov, ki želijo nadaljevati prizadevanja v smeri trajnosti.

Učinkovitost: Učinkovitost podatkovnega centra, ki pogosto vključuje samo zmogljivost procesne in strojne opreme, bo morala vključevati tudi učinkovitost človeških virov, kapitalske stroške in skupne stroške lastništva. Podatkovni centri bodo lahko z nameščanjem inteligentnih senzorjev in dodajanjem različnih digitalnih storitev z možnostjo oddaljenega spremljanja bolj učinkovito usmerjali delovne naloge zaposlenih (hitrejše opozorilo, natančnejša napovedna diagnostika), kar bo zmanjšalo število nepredvidenih izpadov.

Prilagodljivost: Podatkovni centri fleksibilne zasnove bodo lastnikom omogočili lažje prilagajanje nihajočim potrebam trga. Iskane bodo tudi rešitve, ki varčujejo s prostorom, omogočajo enostavno daljinsko programiranje in spremljanje. Rešitev je v vnaprej zgrajenih podatkovnih centrih z zadostno močjo in hladilno zmogljivostjo v obliki kontejnerskih, modularnih podatkovnih centrov.

Odpornost: Z uvedbo procesov, programov, orodij in virov, ki omogočajo minimalno izpostavljenost nevarnostim in s tem povezanim tveganjem, kot so nepredvideni izpadi električne energije, prav tako tudi s hitrim odzivom in okrevanjem po nenačrtovanih dogodkih, bodo lastniki podatkovnih centrov veliko lažje nadzorovali svojo usodo v času krize in negotovosti. Zmogljiva orodja za spremljanje, ki temeljijo na umetni inteligenci (AI), ponujajo nove načine daljinskega upravljanja s tveganimi podatkovnimi centri. IT platforma EcoStruxure podjetja Schneider Electric na primer samodejno zbira vrednosti kritičnih infrastrukturnih senzorjev in podatke dostavi centraliziranemu podatkovnemu jezeru v oblaku, kar olajša sprejemanje upravljavskih odločitev.

Pomen kibernetske varnosti

Vsak od teh štirih stebrov bo za zagotavljanje kibernetske varnosti zahteval vgradnjo naprednega varnostnega omrežja. Strategija kibernetske varnosti podjetja Schneider Electric oblikuje okvir za nadaljnji razvoj tehnologije in pomaga podatkovnim središčem pri posodobitvi svojih tovrstnih strategij. Kot vodilni na področju kibernetske varnosti želi Schneider Electric zagotoviti neprekinjeno razpoložljivost podatkovnih centrov v prihodnosti, pa tudi da bi nenehna skupna prizadevanja za razvoj kibernetske varnosti privedla do še boljšega odkrivanja napadov, boljše procesne in forenzične analize ter izpopolnjenih rešitev odzivanja na kibernetske napade. Več informacij o omenjenih rešitvah najdete na se.com/si/sl. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
podatkovni centri


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več