Aplikacije in dodatni programi
07.05.2022 14:06

Deli z drugimi:

Share

So aplikacije za izboljševanje duševnega zdravja res škodljive?

Na trgu je na tisoče aplikacij za duševno zdravje, ki ponujajo orodja za lajšanje stresa, vodnike za meditacijo in storitve za pomoč pri resnejših stanjih, kot je tesnoba. Večina jih obljublja, da bodo uporabnikom pomagale, da se bodo počutili srečnejši in bolj zdravi. Pa je temu res tako?

Razmah aplikacij za izboljševanje duševnega zdravja in dobrega počutja, ki je zaradi pandemije pomagal ublažiti dve leti nezadovoljstva zaradi COVID-a, zdaj vzbuja skrb glede zasebnosti, učinkovitosti in brisanja meje med uradnim zdravljenjem in splošno samooskrbo.

Zakaj je to pomembno? Spletne storitve za duševno zdravje so večim ljudem omogočile lažji dostop do pomoči, kot kdaj koli prej, celotni sektor pa je v razcvetu naložb, kar se pozna na vrednosti podjetij.

Da, vendar: vseh težav z duševnim zdravjem ni mogoče rešiti z aplikacijo, uporabniki pa so zmedeni zaradi različnih možnosti, ki so na voljo in se soočajo z oglaševanjem aplikacij, ki lahko včasih resne težave z duševnim zdravjem enačijo z nejasnimi skrbmi za dobro počutje.

Illustration of an app-like brain with an alarm icon on it
 • Postati moramo bolj sofisticirani in razlikovati med aplikacijami in tem, kaj poskušajo narediti,” je za Axios povedal René Quashie, podpredsednik za politiko in regulativne zadeve na področju digitalnega zdravja pri združenju Consumer Technology Association.
 • Obstaja razlika med nekom, ki ima resne simptome depresije in nekom, ki preživlja stresno obdobje v svojem življenju“, zato je treba jasno opredeliti cilje in zmožnosti aplikacij, pravi Quashie.

Kaj pravijo: Strokovnjaki, ki so se pogovarjali z agencijo Axios, pravijo, da se aplikacije za duševno zdravje delijo na dva tabora: tiste, ki povezujejo paciente z zdravniki in tiste, ki tega ne počnejo, temveč ponujajo klepetalnike, sledilnike razpoloženja in vodene dihalne vaje.

 • Mislim, da si vsi želimo, da bi obstajali odlični načini za obisk zdravnika na daljavo, vendar je treba pri prehodu na splet razmišljati o načinu zdravljenja in o tem, ali bo učinkovit,” je za Axios povedala Christina Farr, vlagateljica v zdravstveno tehnologijo pri podjetju Omers Ventures.
 • Farr je dejal, da je na primer kognitivna vedenjska terapija še posebej priljubljena pri spletnih zdravstvenih storitvah, vendar ne bo učinkovita za vsakega pacienta.

Vprašanja o zasebnosti in učinkovitosti: Politike zasebnosti za aplikacije za duševno zdravje so zelo različne.

 • Težave so pogostejše pri aplikacijah, ki ne vključujejo kliničnih posegov in zato zanje ne veljajo pravila o varovanju zasebnosti na področju zdravstva, kar je zaradi pomanjkanja celovitega zveznega zakona o zasebnosti še slabše, je dejal Quashie.
 • Študija, objavljena leta 2018 v reviji Internet Interventions, je pokazala, da ima manj kot polovica od 116 pregledanih aplikacij za depresijo kakršno koli politiko zasebnosti. Consumer Reports je leta 2021 ugotovil, da nekatere priljubljene aplikacije za duševno zdravje delijo podatke z Meto in drugimi podjetji ter sledijo za ciljno usmerjeno oglaševanje.
 • Januarska raziskava o mobilnih aplikacijah za duševno zdravje ni našla “prepričljivih dokazov”, da bi kateri koli poseg z aplikacijo bistveno pomagal pri anksioznosti, depresiji, kajenju ali pitju, mislih na samomor ali počutju ljudi.

Sporne so tudi aplikacije, ki diagnosticirajo in predpisujejo stimulanse za zdravljenje motenj pozornosti. Te aplikacije so postale priljubljene zaradi opustitve iz obdobja pandemije, ki podjetjem omogočajo predpisovanje nadzorovanih snovi prek spleta, vendar se zdaj nekatere od njih soočajo z obtožbami, da so “sporne”.

Druga plat: Povezava s terapevtom prek aplikacije je lahko za ljudi rešilna bilka, zlasti med COVID-19 omejitvami.

 • Študije kažejo, da je v nekaterih primerih spletna terapija z licenciranim ponudnikom lahko enako uspešna kot osebna. “Dejansko lahko rečemo, da so rezultati, ne glede na to, ali to počnete prek Zooma ali v resničnem življenju, precej podobni,” je za Axios povedala Stephanie Collier, inštruktorica psihiatrije na Harvardski medicinski fakulteti.
 • Tiffanie Mouzoon, 41-letnica iz kalifornijskega okrožja Orange, je za Axios povedala, da je TalkSpace začela uporabljati za pošiljanje sporočil terapevtu, ko je okrevala po poškodbi in ni mogla nikamor osebno.
 • Povedala je, da je z uporabo aplikacije odpravila stigmo iskanja pomoči za duševno zdravje. “S terapevtom sva se ujela,” je povedala. “Med okrevanjem mi je bila aplikacija v veliko pomoč. Ko greš na terapijo, vsi gledajo na uro… Če sem se čez dan želel pogovoriti z njim, sem mu lahko samo poslal sporočilo.”

V številkah: leta 2021 je bilo v aplikacije za duševno zdravje po vsem svetu vloženih 4,4 milijarde dolarjev, leta 2022 pa 1,4 milijarde dolarjev, kažejo podatki, ki jih je podjetju Axios posredoval Pitchbook. Leta 2021 je bilo sklenjenih 406 poslov s startupi za duševno zdravje, leta 2022 pa že 126.

 • Med vodilnimi podjetji so Cerebral, Lyra, Spring Health, Calm in Sondermind. Vse te storitve, razen aplikacije za meditacijo Calm, povezujejo uporabnike z zdravniki.

Zaključek: V idealnem svetu, v katerem ima vsakdo na voljo sredstva in čas za tradicionalno terapijo, bi bilo aplikacije za duševno zdravje najbolje obravnavati kot dopolnilo, ne pa kot zdravilo. Collier s Harvarda je dejal, da je aplikacije brez človeškega posredovanja najbolje uporabljati kot “dopolnilni način za krepitev veščin”.

Verjetno ni nič boljšega od interakcije ena na ena, iz oči v oči,” je dejala Mouzoonova, ki je uporabljala TalkSpace. “Poleg terapije bi imela tudi aplikacijo – tako bi si oblikovala življenje, če bi lahko.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android aplikacije iOS aplikacije


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več