Računalništvo, telefonija
10.02.2018 15:08

Deli z drugimi:

Share

Snapchat raste v državah v razvoju

Snapchat raste v državah v razvoju
Snapchat raste v državah v razvoju

Snapchat je v zadnjem četrtletju podovojil prihodke iz naslova držav v razvoju, kar je seveda veliko presenečenje, kajti prvi mož podjetja, Evan Spiegel, se nikoli ni preveč ukvarjal z komerkoli razen z ameriškimi najstniki. Snapchat android aplikacija je bila polna hroščev, videi so se nalagali zelo počasi, povezave so bile slabe, Spiegel pa je celo priznal, da se fokusirajo predvsem na trge, kjer so prisotni telefoni višjega cenovnega razreda in kvalitetne mobilne povezave.

To je na drugi strani omogočilo Instagramu, da z novostjo Stories in WhatsApp Satus-om, da prevzamejo mednarodni trg, preden bi lahko Snap karkoli postoril. V zadnjem četrtletju leta 2016 je Snapchat v državah v razvoju imel vsega 39 milijonov uporabnikov. Spiegel je letos sunkovito spremenil svojo strategijo in pred tremi meseci priznal, da se strinja z idejo, da če Snapchat želi še naprej širiti bazo uporabnikov, mora pospešiti razvoj in implementacijo produktov med Android uporabniki in uporabniki iz držav v razvoju. Kot vse kaže bo Snapchat intenzivno delal na širitvi v države v razvoju, kar pa ne nujno pomeni, da bo to dovolj za njihov želeni uspeh.

Danes je Snap Inc. objavil rekordno četrtletje v državah v razvoju, saj je dosegel 187 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov. Višina prihodkov je prav tako dosegla še ne videne višave, kar je rezultiralo v rasti delnic podjetja za 21%. Ravno danes, ko vsi mediji poročajo o enem največjih padcev borze v zadnjem času, so takšne novice zelo redke, kar del uspeh Snapchata še večji. Če smo čisto natačni, lahko brez dvoma zatrdimo, da je glavni vir Snapchatovega uspeha ravno regija držav v razvoju, ki so vse do danes bile dojete kot nepomembne za tehnološkega giganta.

“Rest of World”, kot so poimenovane dotične države, so dodale kar 3 milijone dnevno aktivnih uporabnikov in sedaj je skupna številka 47 milijonov. Ta je enaka Evropi in Severni Ameriki, kljub temu, da sta obe regiji precej cečji. V državah v razvoju se je tako povečalo število bolj kot v kateremkoli četrtletju od prvega četrtletja v letu 2016. Če se spomnite smo že poročali o tem, kako recimo tudi Facebook razmišlja o tem, kako na karseda eleganten način pomagati državam v razvoju in hkrati seveda imeti lastno korist.

Kako je Snapchatu uspelo pridobiti toliko uporabnikov po Južni Ameriki in Aziji? Najprej je Snapchat moral popraviti Android aplikacijo, ki je bila deležna številnih bolj ali manj ostrih kritik. Snap je pojasnil, da so kljub temu, da so razvijali aplikacijo za Android naprave, poudarek dajali na iOS aplikacijjo. Ob tem podatek o manku Android uporabnikov seveda ne preseneča, kar se je izkazalo tudi ob izboljšanju aplikacije, ko se je število Android uporabnikov povečalo za 20%. Inženirji so odpravili večino nepravilnosti, s katerimi so se morali soočati uporabniki Snapchata in to pripomoglo k boljšim rezultatom.

Medtem je Snapchat sklenil pogodbe z večimi ponudniki brezžičnih storitev na različnih trgih, s tem pa je poskrbel za manjše stroške za uporabo aplikacije, ki sicer spada med bolj “podatkovno požrešne”. “To je zelo pomembno, kajti bistvo Snapchata je v uporabi kjerkoli se že nahajamo in ne doma na Wi-Fi omrežju”, je povedal Spiegel. Kljub temu, da so omenjene pogodbe zaželjene s strani uporabnikov in podjetja Snap Inc., se tukaj pojavi vprašanje nevtralnosti interneta. Zakaj? Vzpostavljena omrežja olajšajo rekrutacijo uporabnikov, s čimer pa se borijo predvsem v Evropi in Severni Ameriki.

Vse opisane novosti in izboljšave v državah v razvoju so bile združene z močnejšo monetizacijo.Kot lahko vidimo iz grafa se je povprečni zaslužek na uporabnika v državah v razvoju skorajda podvojil, iz $0.30 na $0.56. Skupni prihodki regije so se prav tako podvojili, če jih primerjamo z enakim četrtletjem leto poprej. Zrasli so iz 13 milijonov na 26 milijonov. Analitiki napovedujejo, da bi podoben trend lahko videli tudi v nadaljevanju, kajti Snap Inc. bo še naprej širil svoje poslovanje na trge v razvoju. Edina ovira, ki se pojavlja je jezikovna ovira pri oglaševanju. Namreč 90% oglaševanja na Snapchatu je produkcija fizičnih oseb in v primeru, če Snapchat še vedno želi dosegati takšne številke na področju oglaševanja, je potrebno jezikovne ovire odpraviti, za kar pa je potrebnega kar precej dela.

Imran Khan, eden izvršilnih mož za regijo držav v razvoju je razložil: “Naše samopostrežne storitve so omogočile hitro širitev na mednarodne trge. Na primer za Bližnji vzhod smo sprejeli strateško odločitev, da se ekluzivno osredotočimo na naše lastne storitve kot so Snap Ads. Sam pravim, da je koda povsod univerzalni jezik”.


Prijavi napako v članku