Računalništvo, telefonija
13.12.2016 10:00

Deli z drugimi:

Share

Snapchat ne gre nikamor, navadite se ga!

Snapchat ne gre nikamor, navadite se ga!
Snapchat ne gre nikamor, navadite se ga!

Se še spomnite MTV revolucije iz leta 1981? V spodnjem videu lahko obudite spomine, mlajše generacije pa na novo spoznate kaj je MTV takrat prinesel v svet. V zadnjih 35 letih se je marsikaj spremenilo: namesto kabelske televizije otroci gledajo manjše ekrane, ki ji brez težav spravijo v žep; prišla je doba družbenih medijev; Facebook je postal globalni fenomen itd. Poleg vsega tega pa je eno podjetje poskusilo nekaj podobnega kot MTV takrat.

Snapchat – novi kralj “kulskega” – mobilna aplikacije, ki sta je pred petimi leti soustvarila Evan Spiegel in Bobby Murphy. Gre za družbeno omrežje, ki je namenjeno objavljanju slik in videov, ki se po določenem času “samo-uničijo” oz. izginejo. Dejstvo je, da Snapchat ni za vsakogar. Zdi se, da je dizajn aplikacije ustvarjen tako, da skorajda namensko izloča in odbija vsakogar, ki bi želel porušiti ta koncept “hipnosti”/trenutnosti.

Kljub vsemu pa lahko dobro razumevanje in poznavanje Snapchata prinaša dokaj enostaven način kako doseči ogromno število ljudi. Medtem ko se vsak dan v Facebook vpiše 1,2 milijarde ljudi, Snapchat praktično vodi najbolj “vročo” demografijo oglaševalcev. Na dnevni ravni Snapchat doseže 41 % vseh Amerićanov starih med 18 in 34 let in skoraj 70 % vseh Američanov starih med 18 in 24. Snapchat predstavlja MTV današnje generacije.

Grace Segundo, vodja digitalnega marketinga pri Capitol Records pravi, da mladina nenehno spremlja svoje telefone in to je dejstvo, ki ga lahko izkoristimo sebi v prid. Segundo uporablja Snapchat kot glavno orodje promocije za svoje kliente v založbi. “To je tako kot da si na dejanski zabavi ali koncertu, vendar v resnici nisi in zgolj gledaš to kar drugi gledajo”, je še dodal.

Svetovne zvezde ga obožujejo

Najbolj vidni uporabniki Snapchata so seveda zvezdniki iz takšnih in drugačnih področij – Kim Kardashian, Lady Gaga, DJ Khaled, Afrojack itd. Julija letos je Kim Kardashian objavila pogovor, kjer Taylor Swift pravi Kanye Westu, da jo njegovo besedilo – “I feel like me and Taylor might still have sex” – ne moti. Internet je ponorel! Kasneje tega meseca je zvezdnik NBA ekipe Golden State Warriors Draymond Green na Snapchat po nesreči objavil sliko svojega penisa, za kar se je kasneje tudi javno opravičil. Vidimo lahko, da so zvezdniki zares ključna gonilna sila Snapchata in tudi vseh ostalih plaform. Gary Vaynerchuk, avtor in specialist za marketing na socialnih medijih pravi, da so to ljudje, ki živijo na tej platformi.

Ta “kul” zadevica je sedaj postala vredna milijarde. Podjetje Snap (Snapchat se je preimenoval v Snap) naj bi novembra letos bilo vredno 30 milijard dolarjev.

Odziv javnosti

Odkar je Snapchat pogumno začel svojo pot, je svet tehnologije zmeden in razdeljen na podpornike in nasprotnike. Zgodba kako ljudje skušajo ugotoviti glavno poslanstvo Snapchata gre nekako tako:

2011: Snapchat? Zagotovo gre za “sexting”! Zakaj bi ljudje sploh uporabljali aplikacijo, ki vsebuje izginjajoče se fotografie in videe, če ne bodo pošiljali razgaljenih vsebin?

2013: Hmm, mogoče pa gre za nekaj več, vendar še vedno mi ni najbolj jasno za kaj. Odprl sem aplikacijo na telefonu, vendar kaj, vidim samo kamero.

2016: Michelle Obama ga uporablja! Zgleda, da je dejansko dober.

2017: $$$.

“Imperij” se širi

Kako iz zgodbe, ki je že velika uspešnica narediš zgodbo, ki postane še bolj predrzna? Iz korporacijskega imena odstraniš besedo “chat”, svetu poveš, da si sedaj fotografsko podjetje in javnosti predstaviš nekaj povsem norega, nekaj kar svet še ni videl.

Spectacles – kričeča, pisana sončna očala z “on-board” videokamero, ki snema 10-sekundne videoposnetke, ki jih lahko objavimo direktno na Snapchat. Tisto kar pa edino šteje je, da si jih ljudje dejansko želijo. Če ste pesimist boste rekli, da gre za ponavljanje zgodbe Google Glass očal, ki so neslavno končala s prepovedjo nošenja po barih, restavracijah in trgovinah, saj naj bi očala kršila zasebnost ljudi. Optimisti pa boste morda razmišljali drugače in boste rekli, da Spectacles za 130 $ morda spadajo v kategorijo “so-crazy-they-just-might-work”.


Prijavi napako v članku