Računalništvo, telefonija
23.03.2010 09:08
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slovenija cenzurira svetovni splet

Slovenski ponudniki proti cenzuri spleta!
Slovenski ponudniki proti cenzuri spleta!

Izjava predsednika stranke SNS Zmaga Jelinčiča, da je celotno politično delo v Sloveniji korupcija, se v praksi vse bolj izkazuje kot resnična. Zaradi peščice posameznikov, ki se jim je zamerila spletna stavnica bwin, so namreč poslanci pred kratkim sprejeli novelo Zakona o igrah na srečo (ZIS-C), ki Uradu Republike Slovenije za nadzor prirejanja iger na srečo daje pooblastilo za odrejanje prepovedi dostopa do tujih spletnih stavnic in drugih spletnih strani z igrami na srečo.

Čeprav je sporna novela zakona v veljavi le slab mesec, je Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo slovenskim internetnim ponudnikom že poslal odločbo, s katero jim nalaga cenzuriranje dostopa do dveh tujih spletnih stavnic. Ena od teh pa naj bi bila prav spletna stavnica bwin. Ponudniki dostopa do svetovnega spleta imajo sedaj na voljo le 15 dni časa, da povsem blokirajo dostop do domen omenjenih stavnic.

Na srečo ljubiteljev svobodnega dostopa do svetovnega spleta je odločba Urada RS za nadzor prirejanja iger na srečo le metanje peska v oči, saj se bo lahko do spletnih stavnic še vedno dostopalo preko proxy strežnikov. Poleg tega nekateri strokovnjaki celo menijo, da je omejevanje dostopa do spletnih strani zgolj na podlagi upravne odločbe protiustavno.

Ali ne bi bilo mogoče bolj smotrno, da bi se aktivna politika namesto s svetovnim spletom ukvarjala z veliko bolj perečimi problemi, kot so na primer velika brezposelnost, obubožano gospodarstvo ali nerazrešene afere vsakega drugega ministra?

Zanimiva je tudi hitrost, s katero operirajo odgovorni. Spomnimo, koliko časa že odlašajo z novim zakonom o obdavčevanju nepremičnin, kar bi zares prineslo svežino na nepremičninski trg in korist širši množici, ne le loteriji Slovenije… Kitajska, prihajamo!


Prijavi napako v članku