Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
27.11.2023 09:00

Deli z drugimi:

Share

Slovenci naklonjeni novim plačilnim rešitvam v vsakodnevnem javnem prometu

Ključna dejavnika pri plačevanju s plačilnimi karticami sta enostavnost in hitrost plačevanja, meni skoraj polovica vprašanih najnovejše raziskave Masterindex.

Podatki najnovejše raziskave Masterindex razkrivajo, da bi skoraj dve tretjini Slovencev za plačilo avtobusne vozovnice uporabilo plačilno kartico. Ta podatek govori v prid procesu implementacije nove storitve plačevanja javnega potniškega prometa s plačilnimi karticami Mastercard, ki jo je globalni tehnološki velikan v Ljubljani napovedal v partnerstvu z Margento R&D d.o.o., Ljubljanskim potniškim prometom (LPP) in Novo Ljubljansko banko (NLB).

V Ljubljani bo na mestnih avtobusih v kratkem možno plačevanje s plačilnimi karticami.

Slovenska prestolnica se z uvedbo nove storitve tako postavlja ob bok številnim svetovnim mestom, ki svojim prebivalcem nudijo učinkovit in cenovno dostopen javni potniški promet. Ta predstavlja enega najpomembnejših vidikov trajnostne mobilnosti, hkrati pa velja za enega najboljših načinov dnevnega transporta. Raziskava Masterindex je pokazala, da je 30 % sodelujočih že uporabilo storitve Ljubljanskega potniškega prometa, pri čemer jih večina prihaja iz Osrednjeslovenske regije, nekaj pa je tudi dnevnih potnikov iz Zasavja, Gorenjske in Savinjske. Med njimi je skoraj tretjina vseh rednih uporabnikov, 60 % pa ga uporablja vsaj enkrat mesečno.

Enostavna uporaba in dostopnost rešitve razširja krog uporabnikov.

V prid naklonjenosti novim plačilnim rešitvam, ki presegajo tradicionalne in upoštevajo dinamične zahteve urbanega načina življenja, priča podatek, da bi kar 64,5 % sodelujočih avtobusno vozovnico plačalo s plačilno kartico, če bi bila ta možnost na voljo. Več kot 60 % vprašanim bi to izboljšalo celotno uporabniško izkušnjo, delež pa se med manj rednimi uporabniki še poveča (70 %).

Nova tehnološka rešitev razširja možnosti uporabe mestnega potniškega prometa in jo bistveno olajša za določen krog uporabnikov, kot so denimo turisti in občasni uporabniki. To potrjujejo tudi podatki Masterindexa, ki kot ključni dejavnik v prid plačilu s plačilno kartico izpostavljajo enostavnost in hitrost plačila. Ta je pomemben za 46,2 % sodelujočih, več kot 20 % pa bi prepričalo tudi dejstvo, da ne bi bilo potrebe po nakupu posebne vozovnice. Omenjeno nakazuje na morebitno porast uporabe LPP-ja po uvedbi nove plačilne rešitve.

»Veseli nas, da izsledki raziskave Masterindex podpirajo našo predanost inovacijam in digitalni preobrazbi, s katero želimo oblikovati novo vizijo javnega prevoza. Že pred samim pričetkom delovanja storitve četrtina vprašanih ve, da bo plačilo vozovnic kmalu mogoče tudi z Mastercard plačilno kartico, kar kaže, da smo storili korak v pravo smer. Nova plačilna rešitev upošteva dinamične zahteve urbanega življenja in potrebe uporabnikov, globalne izkušnje njene implementacije pa kažejo odlične rezultate. Prepričani smo, da v Ljubljani ne bo nič drugače,« je poudaril Luka Gabrovšek, poslovni direktor pri Mastercard Slovenija.

_____________

O družbi Mastercard
Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je globalno tehnološko podjetje v plačilni industriji. Naše poslanstvo je povezati in napajati vključujočo, digitalno ekonomijo, ki koristi vsem in povsod, tako, da naredi transakcije varne, preproste, pametne in dostopne. Z uporabo varnih podatkov in omrežij, partnerstev in strasti, naše inovacije in rešitve pomagajo posameznikom, finančnim institucijam, vladam ter podjetjem, da uresničijo svoj največji potencial. S povezavami v več kot 210 državah in območjih gradimo trajnostni svet, ki odpira neprecenljive možnosti za vse.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji
Za več informacij so vam na voljo pri Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178