Računalništvo, telefonija
29.05.2018 10:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slika oživi z dobrim zvokom

..Vsak pravi avdiofil potebuje v svoji dnevni sobi kakovosten zvočni sistem, ki je zmožen prostor spremeniti v koncertno dvorano..
Slika oživi z dobrim zvokom
Slika oživi z dobrim zvokom

Ko večina pomisli na domačo zabavo, se jim v očeh prikažejo veliki televizorji, igralne konzole in računalniki. A čeprav je slika tista, ki nas zamoti na prvo žogo in vsaj na prvi pogled skrbi za naše kratkočasje in zabavo, zares zaživi šele s kakovostnim zvokom. Če načrtujete preoblikovanje svoje dnevne sobe v domači kino, pri tem nikakor ne smete zanemariti dobre zvočne opreme. Za poskus doma primerjajte, kako je gledati film ali pa košarkarsko tekmo brez zvoka in kako z zvokom. Povsem drugačna izkušnja, kajne? Zvok je tisti, ki vas ponese v središče dogajanja, pa bodisi je to kričeča navijaška množica ali akcijsko preganjanje po ulicah v filmu. Z dobrim zvočnim sistemom pa doma lahko uživate tudi v glasbi. Pridete domov po napornem in dolgem dnevu v službi, zatemnite rolete, se zleknete v svoj naslonjač in si zavrtite Mozarta ali Chopina. Glasba človeka napolni s svežo energijo in mu da zagon ali pa ga zaziba v prijeten spanec.

Zvok s tradicijo

Seveda pa če želite najboljšo mogočo zvočno izkušnjo, ne bo dober kar vsak zvočnik. Za doživeto izkušnjo se velja ozreti po kakovostnih zvočnih sistemih, kakršne na primer proizvaja britansko podjetje Naim Audio. Gre za proizvajalca z dolgo tradicijo, saj je svojo pot začel že davnega leta 1973, od samega začetka pa so dajali poudarek tako kakovostnemu zvoku kot tudi dizajnu svojih zvočnih sistemov. Vsak njihov izdelek je namreč zasnovan, oblikovan in narejen za ustvarjanje kar se da dobrega zvoka, za katerega se trudijo, da je čim bližje izvirnemu viru, na primer glasbenemu izvajalcu na odru ali v studiu. Pri zagotavljanju tega skrbno izberejo in izdelajo vsako komponento in materiale, iz katerih so narejene.

Vrh ponudbe podjetja Naim Audio predstavlja družina predvajalnikov Naim. Sestavljajo jo trije različni predvajalniki Uniti Nova, Uniti Atom in Uniti Core ter glasbeni strežnik Uniti Star. Družina Uniti je bila zasnovana na podlagi povsem nove in izjemno zmogljive platforme. Predvajalniki imajo v osrčju zmogljiv digitalni procesor, so povezljivi prek brezžičnega omrežja Wi-Fi in vsebujejo izjemen ojačevalnik zvoka. Prav tako pa jih odlikuje zelo eleganten dizajn z osvetljenimi tipkami in barvnim LCD zaslonom, ki ponoči v temni sobi ustvari zelo atraktiven učinek. Vsi predvajalniki v družini podpirajo povezovanje prek različnih platform, kot so na primer Googlov Chromecast, Applov AirPlay, Spotify in TIDAL. Poleg tega lahko na njih poslušate internetne radio postaje in hranite svojo celotno glasbeno zbirko.

Enostavna povezljivost prek telefona in tablice

Za predvajalnike je na voljo tudi namenska aplikacija, s katero lahko še enostavneje upravljate svojo zbirko glasbe. Tako lahko kar na tablici ali pametnem telefonu dostopate do svoje zbirke glasbe, predvajate svoje najljubše radijske postaje, raziskujete diskografije in biografije glasbenih izvajalcev in posodobite svoj sistem brezžično samo z enim dotikom. Glasbene predvajalnike Naim sicer lahko upravljate tudi prek priloženega daljinca, njihova posebnost pa je tudi LCD zaslon s senzorjem bližine, ki se zbudi, ko se mu približate.

Za zvočne puriste

Najbolj zagreti avdiofili boste zelo verjetno posegli po predvajalniku Uniti Nova, ki predstavlja vrh ponudbe. Odlikuje ga predvajanje izjemno kakovostnega zvoka, ne glede na to, iz katerega vira boste nanj “poslali” glasbo. Uniti Nova ima sicer ogromno različnih priključkov (RCA, USB, HDMI ARC, SD itd.), njegovo vezje je narejeno iz najboljših komponent, vsebuje pa tudi izjemno zmogljiv ojačevalnik z močjo 80 vatov na posamezen kanal.

Zanimiv je tudi predvajalnik Uniti Star, ki predstavlja najbolj vsestransko izbiro v ponudbi. Tudi ta ponuja zelo kakovostno predvajanje zvoka in povezljivost prek različnih platform, njegova posebnost pa je vgrajen CD predvajalnik, ki omogoča tudi ustvarjanje glasbenih datotek, ki jih lahko nato predvajate ali “pošljete” na kakšen drug predvajalnik v sobi.

Potem je tu še predvajalnik Uniti Atom, ki izstopa s svojo kompaktnostjo. Kljub temu, da je precej manjši od svojih dveh bratov, ni prav nič manj uporaben, saj prav tako poskrbi za kakovosten zvok, pri čemer mu pomaga tudi 40-vatni ojačevalnik.

Z naštetimi predvajalniki pa se zelo dobro ujame strežnik Uniti Core, s katerim lahko med drugim ekstrahirate glasbo s CD-jev, nanj shranite do 100.000 skladb in jih predvajate na kateremkoli predvajalniku Naim. Prav tako pa ga lahko uporabite kot samostojen predvajalnik, če ga povežete na kompatibilen zvočniški sistem in se nanj povežete z aplikacijo (da ga lahko upravljate).

Kakovosten zvok brez kablov

Če družina Uniti predstavlja vsestranske predvajalnike, pa Naimove naprave z oznako Mu-So predstavljajo njihove brezžične zvočnike. Za najboljšo zvočno kuliso poskrbite, če si omislite tako predvajalnik kot komplet zvočnikov. Tako imate odlično platformo za predvajanje glasbe in hkrati zelo dobre zvočnike, ki zvok oddajajo. Sistem Mu-So sestavlja šest zvočnikov s skupno močjo 450 vatov, povezati pa jih je mogoče z velikim številom platform, tako kot predvajalnike Uniti.

Kateri zvočniki so pravi zame?

Če razmišljate v smeri kakovostne zvočne opreme, kot so izdelki podjetja Naim, se lahko obrenete na podjetje EIS d. o. o., kjer boste našli te zvočne sisteme, prav tako pa vam bodo znali svetovati, kateri so pravi za vas. Informacije o podjetju in njihovi ponudbi najdete na spletni strani eis.si. (P. R.)


Prijavi napako v članku