Računalništvo, telefonija
15.04.2019 10:27
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Skupaj do odličnosti – uspešnosti ne merimo le s tradicionalnimi metrikami

Dvodnevna konferenca Skupaj do odličnosti je kot osrednji regijski dogodek med seboj prepletla najbolj aktualne vsebine s področij upravljanja storitev IT in projektnega managementa.
Skupaj do odličnosti - uspešnosti ne merimo le s tradicionalnimi metrikami
Skupaj do odličnosti - uspešnosti ne merimo le s tradicionalnimi metrikami

Na dogodku je bilo govora o tem, da danes uspešnosti ne merimo le s tradicionalnimi metrikami donosnosti, ampak s števcem hitrosti, saj se naša organizacija lahko spreminja počasneje ali hitreje od drugih. Udeleženci so dobili tudi odgovore, kako se v organizacijah spreminja tehnologija, z njo pa tudi zaposleni.

Na dogodku so nastopili vrhunski mednarodni in domači predavatelji, ki so nastopili v aktualnih vsebinskih sklopih: Informacijska tehnologija infrastrukturne knjižnice (ITIL 4), projektna pisarna, učinkoviti virtualni timi in digitalna transformacija.

Od tujih strokovnjakov naj izpostavimo Kimberly Wiefling, predsednico Wiefling Consulting in soustanoviteljico Silicon Valley Alliances, Petra Ivanova, podjetnika in strokovnjaka za virtualne time z več kot 20 letnimi mednarodnimi izkušnjami. Predavali so tudi Barclay Rae, član tima glavnih avtorjev ITIL, Thiago Ayres, globalni izvršni direktor združenja PMO Global Alliance in Rosh Housany ter voditeljica oddelka zavarovalniške prakse pri vodenju in upravljanju IT storitev pri PwC v Združenem kraljestvu.

Kimberly Wiefling: Kako digitalizacija spreminja načine sodelovanja

Imamo umetno inteligenco, internet stvari, masovne podatke, strojno učenje in veriženje blokov, ki bodo spremenili načine poslovanja. Razširjenost in dostopnost cenovno ugodnih in celo brezplačnih internetnih orodij za sodelovanje omogoča precej enostavnejše sodelovanje ljudi v razpršenih timih, kot je to bilo možno še nekaj let nazaj. Ta orodja omogočajo tudi majhnim podjetjem, da poslujejo globalno skoraj brez posebnega truda – vsaj z vidika tehnologije. In vendar se predavateljica zavedam velikih, tako imenovanih globalnih podjetij, ki jih še vedno ovira naslednje:

• Na delovnem mestu ni možnosti za videokonferenco (čeprav uporaba Skype iz bližnjega Starbuck’s-a ni problem!).
• Ni uradne lokacije za shranjevanje datotek za deljenje z ostalimi zaposlenimi po celem svetu (neuradno deljenje preko Dropboxa je enostavno, čeprav prepovedano!).
• Globalne oskrbovalne verige čez 40 držav upravljajo s preglednicami, ki pogosto zahtevajo, da vsak sodelavec porabi več kot 40 ur mesečno za usklajevanje proizvodnje, zalog in pošiljk na svetovni ravni.
• Kljub razpoložljivosti brezplačne programske opreme za sledenje napakam, kot je Bugzilla, ena programerska organizacija, ki posluje že desetletje, še vedno ni imela sistema za sledenje napakam. Ne, ne šalim se.
• Ena 10-letna organizacija je izvedla spremembe izvorne kode direktno na produkcijskem strežniku od katerega so bile odvisne njihove stranke. Res, to so naredili.
• Ena razvojna skupina v Fortune 100 podjetju je poročala, da niso dosegli zastavljenega roka oddaje, ker da so v fazi testiranja kakovosti nepričakovano našli napake, ki jih je bilo treba popraviti pred oddajo. Da, nepričakovano!.

Vsakdo, ki ga Wieflingova pozna in ki ima službo, je bolj preobremenjen kot kadarkoli prej, saj ima vsaj pol ducata pomembnih nalog ali projektov, ki pa imajo vsi najvišjo prioriteto. Delati hitreje, delati več z manj in vse preveč običajno gašenje požarov ali herojska reševanja situacij lahko delujejo poživljujoče, čeprav obenem spodkopavate svoj projekt. Nujnost spreminjanja načina dela in načina sodelovanja je ključnega pomena za naš uspeh in včasih tudi za naše preživetje. Delo, ki je včasih trajalo več ur ali dni, je zdaj mogoče opraviti v minutah ali sekundah. Predvsem v dobi digitalizacije smo dolžni narediti korak nazaj in postaviti pod vprašaj procese in prakse, ki jih uporabljamo, ter se vprašali ali obstaja boljši način za doseganje naših poslovnih rezultatov, najti odgovore na to vprašanje in premišljeno uvesti rešitve, ki uživajo zvezanost in podporo vseh ključnih deležnikov.

Peter Ivanov: »Virtual Power Teams«

Peter Ivanov je govoril o »Virtual Power Teams« – kako hitreje izpeljati projekte, zmanjšati stroške in razviti svojo organizacijo za prihodnost. Veliko uspešnih vodij in podjetnikov namreč vodi tim, ki je razpršen po svetu. Možnosti za fizična srečanja ali pogovor iz oči v oči so v taki skupini zelo omejene. Ko je projektni tim razpršen, lahko prihaja do zamud, včasih je tak projekt tudi neuspešen. Mednarodni projekti podlegajo rizikom zaradi medkulturnih razlik ali preprosto zato, ker se člani tima počutijo izolirani in demotivirani.

Peter Ivanov je mednarodni vodja in strokovnjak za virtualne time. Njegova metoda »Virtual Power Teams« je dokazana v praksi. Prejel je številne nagrade, med njimi »Best of the Best« leta 2007 in »Global, IT Connect Award« leta 2012. Njegova knjiga »Virtual Power Teams« je prevedna v 6 jezikov in sodi med Top 3 na Amazonu na področju mednarodnega upravljanja. Z uporabo tehnik Petra Ivanova lahko projekte izvajate hitreje, znatno znižate stroške in razvijete svojo organizacijo za prihodnost.

Barclay Rae: ITIL 4

Prva knjiga Osnove ITIL 4 (angl. ITIL 4 Foundation book) in tečaj ITIL 4 sta bila objavljena 28. februarja 2019 – kaj nam to prinaša v praksi? Kako bo ITIL prenovljen in prilagojen novim zahtevam digitalizacije, umetne inteligence, DevOps-a in drugim novim modelom informacijske tehnologije? Kako se lahko nove ideje implementirajo v organizacijah, ki so že leta skladne z dosedanjimi dobrimi praksami ITIL? Katere elemente obstoječega ogrodja ITIL lahko še vedno uporabljate in razvijate? Barklay Ray, eden od glavnih avtorjev ITIL 4, je predstavil izhodišča in razmišljanja ob prenovi ITIL 4. Obenem bo predstavil tudi smernice kako ITIL 4 izkoristiti za nadaljnje izboljšave in uspehe.

Thiago Ayres: Vloga projektne pisarne

Kakšna je vloga projektne pisarne (PMO) v današnjem nestanovitnem in nejasnem času (VUCA angl. volatile, uncertain, complex, ambiguous)? Kakšne so praktične izkušnje projektnih pisarn iz vsega sveta? Kakšna je prihodnost dodane vrednosti projektnih pisarn? Kako različni deležniki občutijo to vrednost? V tej provokativni seji bo Thiago Ayres razkril evolucijo in svetovni trend projektnih pisarn v novih poslovnih scenarijih.

Od domačih predavateljev so nastopili Jaka Borštnar, Tine Vižintin, Zoran Korenjak (vsi zavarovalnica Triglav), Urh Ledinek (vodja razvoja Troia), Beno Oražem (IBM), Janez Bensa (Parsek), Igor Mrzlikar (konzultant podjetja SUZOHAPP iz ZDA), Luka Mulej (ISL Online), Saša Mrak (izvršna direktorica Združenja Manager) in Igor Verstovšek (namestnik generalnega direktorja in soustanovitelj Cosylab).

Zlati sponzor dogodka je bil itSM CENTER (The heart of IT Sevice Management), ki v Sloveniji oz. celotni Jugo-Vzhodni Evropi izvaja ITIL, PRINCE2, SCRUM, DEVOPS in ostala izobraževanja združena v blagovno znamko worldclass.training.

Drugi sponzorji in pokrovitelji so navedeni TUKAJ.


Prijavi napako v članku