Računalništvo, telefonija
09.09.2010 09:57
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Širokopasovni svetovni splet najcenejši v Macau

Širokopasovni dostop do svetovnega spleta bi moral biti dostopen vsem. Tako revnim kot bogatim.
Širokopasovni dostop do svetovnega spleta bi moral biti dostopen vsem. Tako revnim kot bogatim.

Svetovni splet postaja vse bolj dostopen prebivalcem modrega planeta. To je pred kratkim potrdila obsežna raziskava analitske hiše comScore Networks, ki je pokazala, da na internetu deska že kar dobra milijarda računalničarjev. Največ priključkov na svetovni splet imajo seveda prebivalci Kitajske, in sicer skoraj petino.

Širokopasovni dostop do svetovnega spleta žal ni dostopen vsem prebivalcem modrega planeta pod enakimi pogoji oziroma ceni. To je pokazala raziskava Združenih narodov, ki je bila pripravljena v okviru progama Millennium Development Goals (MGD). S tem programom želijo do leta 2015 zmanjšati revščino na svetu in izboljšati življenjski standard za vse Zemljane. To je seveda mogoče doseči tudi z izboljšanjem dostopnosti do svetovnega spleta.

Raziskava Združenih narodov je pokazala, da je širokopasovni dostop do svetovnega spleta, vsaj glede na dejansko kupno moč prebivalcev, najbolj dostopen v posebnem administrativnem območju Ljudske republike Kitajske Macao. Tam je namreč za mesečni dostop do interneta potrebno v povprečju delati le pol ure na mesec. Sledijo ji Izrael, Hongkong, ZDA in Singapur, kjer je za mesečni dostop do interneta potrebno odšteti manj, kot znaša povprečna urna postavka dela.

Medtem ko je v Sloveniji za mesečni dostop do svetovnega spleta potrebno v povprečju delati slabih 8 ur, so razmere v Srednjeafriški republiki najslabše. Tam morajo namreč računalničarji za širokopasovni dostop do spleta odšteti kar vrtoglavih 39 povprečnih mesečnih plač. Sledijo ji Etiopija (21 povprečnih plač), Malavi (20 povprečnih plač), Gvineja (15 povprečnih plač) in Niger (10 povprečnih plač).


Prijavi napako v članku