Telefonija
14.05.2021 06:56
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Še en operater, ki omogoča VoLTE

Od sedaj naprej tudi pri A1 poleg Telekoma Slovenije omogočajo tehnologijo VoLTE.

Na žalost pa v načrtu omenjenega mobilnega operaterja ni storitve VoWiFi, zato klici preko WiFi omrežja (predvsem koristno, kjer ni pokritosti s signalom) odpadejo.

Kako deluje VoLTE?

Najprej je potrebno vedeti nekaj osnov. Klice in sporočila nam je omogočilo omrežje 2G, prenos podatkov 3G in hitrejši prenos podatkov 4G. Težava je, ker telefoni pred klicem preklopijo iz trenutnega omrežja 4G na omrežje 3G oziroma HSDPA (vidno na telefonu kot H+).

To pomeni, da mora telefon vsakič, ko koga kličete ali kdo kliče vas, najprej preklopiti omrežje, preden se klic lahko vzpostavi. To v praksi pomeni daljši čas od zahteve do prvega zvonjenja in tudi večjo porabo baterije. VoLTE pa tega preklopa ne zahteva, zato se pri klicu uporabi kar omrežje 4G ali 4G+. V praksi se klic hitreje vzpostavi in privarčuje na bateriji.

Prav tako lahko med klicem uporabnik še naprej uporablja hiter prenos podatkov, kar pri omrežju 3G ali HSDPA (H+) ni mogoče, oziroma se hitrost povezave drastično upočasni.

Za delovanje je potrebno imeti SIM kartico, ki podpira 4G (praktično vse današnje kartice) in telefon, ki podpira VoLTE funkcijo (za sedaj kar nekaj modelov, na žalost pa ne vsi).

Kateri telefoni podpirajo VoLTE?

Samsung – S20 Ultra 5G, S20+, S20, Note 20 Ultra 5G, Note 20
Huawei – Mate40 Pro, P30, P30 Pro, Nova 5T
Xiaomi – Mi Note 10 Lite

Zgornje telefone je A1 Slovenija certificiral, da lahko uporabljajo njihovo storitev VoLTE, seveda pa so še drugi telefoni, ki tudi podpirajo VoLTE, vendar s strani A1 ni zagotovila, da bo omenjena storitev tudi delovala. Na njihovem spisku pa za sedaj še ni nobene naprave iz družine Apple.

Kako se vklopi VoLTE?

Obstoječim uporabnikom se bo storitev samodejno aktivirala (za uporabnike zgoraj omenjenih telefonov), za nove uporabnike pa bo VoLTE na voljo takoj ob sklenitvi naročniškega razmerja. Uporabnik bo ob aktivaciji tudi prejel SMS sporočilo. Prav tako pa je pomembno, da je v nastavitvah telefona omenjena opcija tudi omogočena.

Vas zanima več iz te teme?
mobilna telefonija

Prijavi napako v članku