Računalništvo, telefonija
12.11.2020 13:04

Deli z drugimi:

Share

Satelitski internet že na preizkušnji!

Satelitski internet SpaceX Starlink je trenutno na voljo le Američanom.
Satelitski internet SpaceX Starlink je trenutno na voljo le Američanom.

Podjetje SpaceX je že pred časom uspešno zagnalo projekt “Starlink”, katerega ključni cilj je pripeljati svetovni splet tudi v najbolj oddaljene kraje. Gre za globalno satelitsko omrežje, ki naj bi omogočilo hiter dostop do svetovnega spleta iz prav vsakega kotička sveta. Za uresničitev tega projekta je podjetje SpaceX sprva v vesolje izstrelilo 60 satelitov, ki so bili naloženi na raketi Falcon 9. Trenutno pa je v operativnem delovanju skupno 600 satelitov, ki zemljo obkrožajo na višini 550 kilometrov in zagotavljajo poskusno internetno povezavo s severnim delom Združenih držav Amerike in s Kanado.

Prva preizkušanja so pokazala, da se satelitski internet v praksi obnese odlično. Hitrosti prenosa podatkov se namreč gibljejo od približno 35 megabajti na sekundo do nekaj več kot 100 megabajti na sekundo, hitrosti nalaganja pa znašajo od 5 megabajti na sekundo do 20 megabajti na sekundo. Zakasnitveni čas pa se trenutno giblje med 25 milisekundami in 35 milisekundami, v prihodnosti pa naj bi se ta zmanjšal po 20 milisekund. Zato ne preseneča, da je podjetje zagnalo poskusni program, v okviru katerega lahko običajni uporabniki uporabljalo satelitski internet.

Satelitski internet je poskusno trenutno na voljo le Američanom in je vse prej kot poceni. Za mesečno naročnino je namreč treba odšteti kar preračunanih 84 evrov, začetni stroški pa so postavljeni na preračunanih 422 evrov. Podjetje uporabnikom obljublja hitrosti prenosa med 50 megabiti na sekundo in 150 megabiti na sekundo z zakasnitvenimi časi med 20 milisekund in 40 milisekund. Satelitski internet bi lahko bil kmalu na voljo tudi v evropskem prostoru, za to pa bo moralo podajte SpaceX predhodno pridobiti dovoljenje s strani vsake posamezne države.


Prijavi napako v članku