Računalništvo, telefonija
24.06.2014 06:11
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung stavi na pametno kolo

Pametno kolo Samsung naj bi kolesarjem zagotovilo precejšnjo mero dodatne varnosti.
Pametno kolo Samsung naj bi kolesarjem zagotovilo precejšnjo mero dodatne varnosti.

V večjih mestih nam kolo lahko pride zelo prav, saj se z njim lahko izognemo zamudnemu čakanju na avtobuse, ki so ob prometnih konicah prevečkrat nagneteni do zadnjega kotička, s kolesom pa si tudi ni treba beliti glave s tem, kje ga bomo parkirali. Ker pa je vožnja s kolesom lahko tudi tvegana oziroma nevarna, podjetje Samsung »skrivoma« načrtuje pametno kolo. Glavna smernica pri zasnovi novosti je namreč varnost uporabnikov v vseh vremenskih pogojih, in sicer tako podnevi kot ponoči.

Dodatno varnost naj bi zagotavljali štirje laserski žarki, ki bodo drugim udeležencem v prometu dali jasno vedeti, da na cesti niso sami. V pametno kolo vgrajen navigacijski sistem GPS bo kolesarjem pomagal pri iskanju najbližjih kolesarskih poti ter vnaprej določenega cilja. Nadvse zanimiva je tudi spletna kamera, s katero lahko kolesar spremlja dogajanje za njim, vključno s podatkom o hitrosti gibanja predmetov.

Pri pripravi pametnega kolesa s podjetjem Samsung sodeluje svetovno priznani oblikovalec okvirjev koles Giovanni Pelizzoli. Videopredstavitev koncepta pametnega kolesa podjetja Samsung je dosegljiva s klikom na spletno povezavo bit.ly/Samsung-Smart-Bike.


Prijavi napako v članku