Telefoni
23.01.2017 13:55
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung končno razkril pravi vzrok samovžiga telefonov Galaxy Note 7

Novi Samsung Galaxy Note 7 se pri polnjenju prekomerno segreva, med uporabo pa prehitro prazni.
Novi Samsung Galaxy Note 7 se pri polnjenju prekomerno segreva, med uporabo pa prehitro prazni.

Nobena skrivnost ni, da je pametni mobilni telefon Galaxy Note 7 šel v zgodovino kot Samsungov poslovni telefon z najkrajšim stažem, saj so ga uradno ponudili v prodajo 19. avgusta, že 11. oktobra pa zaradi številnih samovžigov in eksplozij upokojili. S tem se je po vsej verjetnosti dokončno poslovila tudi blagovna znamka Galaxy Note, saj je pri uporabnikih mobilne telefonije izgubila zaupanje. Medtem ko se je o morebitni napaki, ki je povzročila odpoklic za mnoge najboljšega telefona, doslej le špekuliralo, je podjetje Samsung končno uradno razkrilo pravi vzrok težav s samovžigom in eksplozijami.


Predsednik sektorja mobilnih komunikacij pri podjetju Samsung Dong-jin Koh je najprej poudaril, da težave s pametnimi mobilnimi telefoni Galaxy Note 7 ni povzročila strojna ali programska oprema. To so dejansko potrdili z obsežnim preizkusom, v katerem je sodelovalo več kot 700 raziskovalcev in inženirjev, pri čemer so pod drobnogled vzeli kar več kot 200 tisoč naprav in več kot 30 tisoč baterij, in sicer zgolj z namenom, da bi ugotovili, zakaj so se nekatere naprave pregrevale. Glavni krivec za težave s samovžigom in eksplozijami pametnih mobilnih telefonov Samsung Galaxy Note 7 je dejansko bila baterija sama, pri čemer zgolj visoka energijska gostota baterij ni povzročala pregrevanje.


Ključna težava za samovžige in eksplozije pametnih mobilnih telefonov Samsung Galaxy Note 7 naj bi bile relativno velike baterijske celice, ki se niso dobro prilegale in niso bile dovolj izolirane. Pri tem je potrebno poudariti, da se se težave pojavile pri kar dveh ločenih proizvajalcih baterij. Pri baterijah prvega proizvajalca so ugotovili poškodbe na zgornjih vogalih baterije, poleg tega pa so imeli hranilniki električne energije (pre)tanke izolativne plasti.Pri baterijah drugega proizvajalca pa so odkrili napake, ki so nastale pri varjenju, nekatere baterijske celice pa niso niti imele izolacijskega traka, kar je s strani varnosti zaskrbljujoče.


Čeprav je podjetje Samsung krivdo za samovžige in eksplozije pametnih mobilnih telefonov Samsung Galaxy Note 7 pripisalo neposredno dvema proizvajalcema baterij, je za nastalo težavo prevzelo vso odgovornost. Ti so namreč v izjavi za javnost zapisali, da prevzemajo odgovornost, in sicer zaradi tega, ker niso pravočasno prepoznali omenjenih težav z baterijami. Po drugi strani pa verjamemo, da bodo ugotovitve testov pomagale izboljšati varnost litij-ionskih baterij., in da podobnih težav pri pametnih mobilnih telefonih Samsung zagotovo ne bomo več videli.


Prijavi napako v članku