Računalništvo, telefonija
09.11.2017 20:30
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samovozeči avtobus udeležen v nesreči 2 uri po začetku obratovanja

Samovozeči avtobus udeležen v nesreči 2 uri po začetku obratovanja
Samovozeči avtobus udeležen v nesreči 2 uri po začetku obratovanja

Po poročanju portala BBC je samovozeči avtobus (na sliki) že prvi dan obratovanja, le dve uri po začetku vožnje, bil udeležen v nesreči. Po zadnjih podatkih ni bil nihče poškodovan, je pa bilo na avtobusu več ljudi. V sredo je v Las Vegasu potekala otvortivena ceremonija namenjena prav dotičnemu avtobusu, ki naj bi bil v bistvu prvi javni samovozeči avtobus. Vanj se je med vožnjo zaletel poltovornjak.

Po podatkih revije Las Vegas Review-Journal je bil krivec za nesrečo voznik poltovornjaka. Na srečo je ob trku nastala zgolj manjša materialna škoda. Predstavnik za odnose z javnostmi lasvegaških mestnih oblastil je dejal: “Samovozeči avtobus je reagiral tako kot je moral in je tudi ustavil. Tukaj enostavno ne moremo nič, kajti gre za človeški faktor voznika poltovornjaka”. Ta je že bil kaznovan.

Samovozeči avtobus ovalne oblike lahko prevaža do 12 potnikov naenkrat, vseskozi se v njem nahaja “spremljevalec”, opremljen je z računalniškim monitorjem, uporablja GPS tehnologijo in elektronske senzore. Glede na to, da je v nesreči prišlo zgolj do manjše materialne škode, bo avtobus po nekaj hitrih posegih hitro nared za nove vožnje.

Nesreča je sicer prišla ravno v nepravem času, kajti ameriški Self Drive Act iz letošnjega septembra se je zavzemal ravno za to, da bi lahko proizvajalci avtomobilov na leto proizvedli do 100.000 testnih vozil. Tako bi zakonodaja in regulativa bile milejši in s tem razvoj samovozečih se vozil lažji in hitrejši. Senat bi z dotičnim aktom še vedno odločal o tem, koliko, če sploh, samovozečih avtomobilov bi vozilo v določeni državi. Kljub temu pa gre za zelo liberalno potezo, namreč zvezna vlada bi tako proizvajalcem dovolila, da zaobidejo določena vladna varnostna pravila, prav tako pa državne regulacije.

Nesreča v Las Vegasu seveda ni prva nesreča samovozečega vozila. Marca letos je recimo Uberjevo vozilo bilo udeleženo v nesreči v Arizoni. Ker se je to zgodilo v času testiranja, so začasno ustavili vsa testna vozila dokler preiskava ni bila zaključena. Podobna zgodba prihaja s strani Googla, ko je njegovo samovozeče vozilo zadelo javni avtobus v Kaliforniji v začetku leta. Pri Googlu so zatrdili, da bodo izboljšali programsko opremo za svoja vozila, da bodo ta bolj natančno prepoznavala večja vozila kot so avtobusi. Ravno pred kratkim so iz Googlove samovozeče enote Waymo sporočili, da delajo na patentu mehkejših vozila, ki bi bile bolj odporne na trke.

Teslin avtopilot je leta 2015 bil udeležen v nesreči s smrtnim izidom, ko je v Willistonu na Floridi Model S bil udeležen v hudo nesrečo. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) je takoj sprožil preiskavo, kjer so pod drobnogled vzeli predvsem avtopilota, ki pa ni pokazal nobenih pomanjkljivosti ali napak.

Strokovnjaki so kljub tem nesrečam enotni, da lahko samovozeča vozila pripomorejo k izboljšanju varnosti v prometu. Zavedati se moramo, da so te nesreče tako močno izpostavljene, ker so že na splošno vse oči uprte v novo tehnologijo. Študija podjetja RAND Corporation, ki je bila objavljena ta teden, poudarja, da je treba tehnologijo za samodejno vožnjo razvijati kljub nepravilnostim. Tudi letalske nesreče poberejo največ medijske pozornosti pa to ne pomeni, da bi bilo potrebno ukinit letalski promet kajne?


Prijavi napako v članku