Računalništvo, telefonija
06.12.2017 10:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacije, ki vam pomagajo do najboljših počitnic v življenju

..Počitnice bi morale biti polne zabave, sproščenosti, miru in uživanja, ne pa stresnih obveznosti in skrbi, kako boste zamotili svoje otroke..
Aplikacije, ki vam pomagajo do najboljših počitnic v življenju
Aplikacije, ki vam pomagajo do najboljših počitnic v življenju

Da bi se čim bolj uresničil prvi del, se lahko po pomoč obrnete tudi na svoj pametni telefon. Ta mali žepni računalnik vam danes ponuja ogromno odličnih aplikacij, ki poskrbijo, da so počitnice takšne, kakršne ste si želeli.


Nastavite družinski koledar

Čeprav počitnice navadno povezujemo s prostim časom, je to v veliko primerih čas največjega števila obveznosti in opravkov. Včasih jih je toliko, da jim je že težko slediti in jih usklajevati brez pomoči. Če želite biti na tekočem z dogajanjem pri sorodnikih in družinskih prijateljih, pa je naloga še toliko težja. Pri tem vam lahko priskočijo na pomoč aplikacije Apple Calendar (iOS), Microsoft Outlook (Android in iOS) in Google Calendar (Android in iOS), v katerih lahko s s svojimi najbližjimi delite vse obveznosti, ki vas čakajo. V koledarju lahko nastavite skupen dostop, tako da informacije vidijo vaši otroci, bratje, sestre, starši, strici, bratranci, sestrične in drugi sorodniki. Pozanimajte se, katera aplikacija najbolj ustreza vašim najbližjim in jo namestite na svoj telefon in po potrebi na telefone vseh, s katerimi želite deliti koledar dogodkov.


Ko jo imate vsi uspešno nameščeno, ustvarite nov koledar in vanj dodajte ljudi, ki jih želite. Če na primer uporabljate Applov koledar, izberite možnost “Calendars” (koledarji), kjer najdete seznam vseh koledarjev. Tu lahko potem ustvarite svoj koledar in mu določite ime. Nato kliknite na informacijsko tipko zraven novega koledarja in izberite možnost “Add Person” (dodaj osebo). Na ta način boste dali koledar v skupno rabo. Pri Googlovem koledarju in Microsoftovemu Outlooku morate najprej deliti koledar prek spletne strani aplikacije. Pri Googlu ustvarite nov koledar, kliknete tri pike zraven imena in izberete možnost “Settings and sharing” (nastavitve in deljenje), da dodate ljudi. V Outlooku pa poiščite gumb “Share” (deli) na vrhu ekrana. Na ta način bodo lahko vsi sodelujoči spremljali in dodajali dogodke s svojih telefonov.


Organizirajte si cel mesec

Če želite na enem mestu shraniti rojstnodnevne voščilnice, dogodke, nakupovalne sezname in še kaj, potem je Evernote (Android kot iOS) prava aplikacija za vas. Omogoča vam, da shranjujete sporočila, slike, datoteke in spletne povezave v zelo fleksibilnem formatu. Med drugim lahko tudi grupirate posamezne zadeve in ustvarjate mape po lastnih željah. V Evernotu lahko torej na enem mestu hranite praktično vse, kar potrebujete.


Sledite svoji pošti

Aplikacija Arrive (trenutno le iOS) vam omogoča, da vaše poslano darilo pride na pravi naslov ob pravem času in brez poškodb. Vse, kar morate poznati, je približen čas dostave paketa, prek aplikacije pa lahko vseskozi spremljate njegov status.

Kako deluje Arrive? Najprej mu morate dovoliti dostop do svoje elektronske pošte. Ko mu ga odobrite, Arrive pregleda vaš poštni predal in locira sporočila, ki se nanašjo na pošiljke raznoraznih trgovcev (Amazon, Walmart, Urban Outfitters, UPS, USPS, FedEx, DHL itd.). Ko pridobi pridobi vse potrebne informacije, vam aplikacija pokaže statuse vseh pošiljke, tako da lahko pravočasno splanirate, kdo jih bo prevzel. Prek aplikacije pa lahko nato celo urejate vračila blaga in postavljate vprašanja trgovcu.


Delite vaš seznam želja

Če v kratkem praznujete rojstni dan, lahko ustvarite tudi digitalni seznam želja. Na ta način se elegantno izognete temu, da bi prejeli darilo, ki si ga ne želite, ali enako darilo, kot ga že imate. Sezname lahko ustvarjate na Amazonovih aplikacijah, Applovih aplikacijah Notes ali Googlovih aplikacijah Keep. Če veliko brskate po Amazonu, bo ta aplikacija zagotovo vaša prva izbira. Znotraj nje lahko upravljate več različnih seznamov, ki jih nato po želji lahko delite s povabljenci na svojo rojstnodnevno zabavo. Predpogoj je le, da imajo tudi oni nameščeno Amazonovo aplikacijo. Najboljša lastnost aplikacije: ko nekdo kupi enega od daril na seznamu, se to darilo izbriše, tako da ga po pomoti ne kupi še kdo.

Če želite bolj preprost seznam ali če želite darilo, ki ga Amazon ne prodaja, pa je dovolj tudi katerakoli digitalna beležnica. Na primer že omenjena Apple Notes in Google Keep. V obeh lahko zelo enostavno ustvarite nov seznam in ga enostavno delite, s komerkoli želite.

Učinkovita komunikacija

Naj prazniki in družinska srečanja ne bodo kot vojaška operacija, ampak lahkotno, zabavno početje, v katerega je vključena celotna družina. Google Hangouts (Android in iOS), Facebook Messenger (Android in iOS), Viber (Android in iOS) in WhatsApp (Android in iOS) so aplikacije, ki vam nudijo učinkovito komunikacijo in na ta način precej olajšajo skupinsko organizacijo. Zakaj na seznam nismo uvrstili Applove sporočilne aplikacije? Z njo ni nič narobe, vendar lahko precej ohromi komunikacijo, če kateri od udeležencev uporablja androidni telefon, ki te aplikacije ne podpira. Vse naštete aplikacije svoje delo opravljajo dobro, zato izberite tisto, ki jo ima več vaših družinskih članov.

Odhajate na potovanje?
Če se odpravljate na počitnice v bolj oddaljene kraje ali na daljši izlet, potem morate pot obvezno načrtovati v naprej. Pri tem sta vam lahko v veliko pomoč aplikaciji Apple Maps ali Google Maps (odvisno kateri telefon uporabljate), v katerih lahko pogledate, kje so morebitni prometni zamaški in kako dolgo bo vaša pot trajala. Zelo koristna pa je tudi aplikacija Google Trips, ki vas v izbranem kraju usmeri v pravo restavracijo in vam pove, katere znamenitosti so vredne ogleda.


Prijavi napako v članku