Računalništvo, telefonija
20.08.2012 05:51
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Rusija zaradi Assanga zagrozila Veliki Britaniji

Prvi mož spletnega portala Wikileaks Julian Assange ima odslej podporo tudi s strani ruske vlade.
Prvi mož spletnega portala Wikileaks Julian Assange ima odslej podporo tudi s strani ruske vlade.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je pred kratkim prvemu možu spletnega portala Wikileaks Julianu Assangeu podeli politični azil. Predsednik se je za ta korak odločil, ker je trdno prepričan, da bi ga Švedska brez večjih ugovarjanj izročila Združenim državam Amerike. Tu prvega moža spletnega portala Wikileaks ne bi čakalo pošteno in pravično sojenje, temveč vojaško ali posebne sojenje. To pomeni, da bi ga lahko zaradi kraje ameriški depeš doletela celo smrtna kazen.

Takoj po podelitvi političnega azila Julianu Assangeu, je britanska vlada pokazala, da ne spoštuje niti osnovnih načel demokracije. Ta je namreč Ekvadorju »zagrozila«, da ji mora nemudoma izročiti prvega moža spletnega portala Wikileaks in to kljub podeljenem političnem azilu. Dejanje britanske vlado so medtem že obsodili na spletni strani WikiLeaks ter ga označili kot sovražno in skrajno grožnjo. To je zanetilo celo množične proteste pred ekvadorsko ambasado.

Kot vse kaže »grožnja« Velike Britanije Ekvadorju ne bo minila brez posledic na mednarodni ravni, saj se je v njun diplomatski spor »vključila« še Rusija. Ta je britansko vlado že posvarila, da z njenim ravnanjem krši temelja mednarodna diplomatska načela, ki so določena v Dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih. Če Velika Britanija Julianu Assangeu ne bo dovolila odhoda v Ekvador, bo to precej poslabšalo njene politične in gospodarske odnose z Rusijo.

Rusija Veliki Britaniji za nameček očita še dvoličnost in pristranskost. London namreč nudi politični azil številnim posameznikom, ki so zagrešili bistveno hujša kazniva dejanja kot to očitajo Julianu Assangeu. Te kriminalce Velika Britanija ščiti in jih za nobeno ceno noče izročiti državam, kjer bi se morali za svoja dejanja zagovarjati pred domačim sodiščem. Pri Julianu Assangeu temu seveda ni tako, saj ga želi britanska vlada čim prej izročiti Švedski z namenom, da ga ta nato izroči Združenim državam Amerike. Če bi prišlo do tega, Rusija ne izključuje možnosti uvedbe embarga za Veliko Britanijo. Poleg tega bi kot stalna članica Varnostnega sveta lahko z vetom blokirala vse njene predloge. Upajmo, da bo to streznilo britanske politike in da bodo ti Julianu Assangeu vendarle dovolili odhod v Ekvador.


Prijavi napako v članku