Računalništvo, telefonija
02.03.2021 12:30

Deli z drugimi:

Share

Rudarjenje kriptovalut je obdavčljivo

Kriptovalute so v zadnjem času dosegale nove presežke, zato je tudi vse več ljudi pokupilo vse možne zaloge najnovejših grafičnih kartic za t.i. "rudarjenje". Pa ste vedeli, da to ni zastonj?

Rudarjenje kriptovalut je obdavčljivo
Rudarjenje kriptovalut je obdavčljivo

Kljub temu, da je potrebno za grafično kartico Nvidia 3090, ki je trenutno praktično ni mogoče dobiti nikjer, plačati več kot 1500 evrov, ter nato še sestaviti računalnik in na koncu plačati elektriko, v končni znesek še ni vštet dodaten strošek FURSa.

Tako je. Kriptorudarjenje, postopek pri katerem nastajajo novi kripto-kovanci, je obdavčljivo, saj se šteje kot dohodek od dejavnosti. Zanimivo pri tem pa je, da se kupovanje in prodaja kripto-valut šteje kot menjava valut (evro, dolar …), in če posameznik (ne podjetje) to počne za lastno preživetje, ni obdavčen.

Kupovanje in prodaja se brez obdavčitve šteje le do neke mere, in sicer, če to posameznik počne nekajkrat na leto.

Stojan Glavač iz Finančne uprave je za RTV Slovenijo pojasnil:“Torej, če posameznik zgolj enkrat letno ali zelo redko, recimo dvakrat, trikrat na leto proda kriptovalute in pri tem ustvari dobiček, ta ni obdavčljiv … Če je to na primer njegov vir preživljanja, pa ga mora v tem primeru opravljati v okviru registrirane dejavnosti, na primer s. p. ali d. o. o.”

FURS opravlja nadzore nad kriptorudarji in samo lani je od 17 takšnih nadzorov odkril 16 kršitev. “V teh 16 primerih pa je bilo ugotovljenih za dobra 2 milijona evrov dodatnih davčnih obveznosti,” je še dejal.


Prijavi napako v članku