Računalništvo, telefonija
05.11.2018 14:28
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ribarjenje za znanje

Ko se pogovarjamo o phishingu, ponavadi razmišljamo o spletnih straneh bank, plačilnih sistemov, pa tudi o socialnih omrežjih. Zanimivo pa je, da so se kiberkriminalci lotili tudi fakultet in študentov. Razlog tovrstnega dogajanja so potencialno zanimive raziskave, ki jih izvajajo študentje in njihovi rezultati.
Ribarjenje za znanje
Ribarjenje za znanje

V zadnjem letu je Kaspersky Labs registriral phishing napade na 131 univerz v 16 državah. Več kot polovica (83 univerz) se nahaja v ZDA, sledi Velika Britanija (21), Avstralija in Kanada (po 7 vsaka). Tudi nekaj dobro znanih univerz na Finskem, v Kolumbiji, Hong-Kongu, Indiji, Izraelu, Nizozemski, Novi Zelandiji, na Poljskem, v Južni Afriki, na Švedskem, v Švici in Združenih Arabskih Emiratih so utrpeli po vsaj en phishing napad v zadnjem letu. Najbolj priljubljene univerze za prevarante letos so: University of Washington (11.6% vseh napadov), Cornell University (6.8%), University of Iowa (5.1%).

Čeprav se univerze zavedajo potrebe po zaščiti lastnih sredstev, prevarantje izkoriščajo tradicionalno najšibkejši člen: nepozornost uporabnikov. V odvisnosti od stopnje dostopa (predavatelj, študent, asistent), lahko osebni računi univerzitetnih strani omogočajo dostop do splošnih informacij, kot tudi do plačljivih storitev in rezultatov raziskav. Še več, računi predavateljev lahko omogočajo napadalcem podatke o plačah, urnikih, itd. Vse to se lahko zlorabi za krajo identitete ali za ciljani napad.

Phishing strani, se tipično razlikujejo od originalnih le po spletnem naslovu. Kljub opozorilu spletnega brskalnika in kot v primeru Cornell University lažne strani, uporabniki pogosto ne preverijo naslova strani oziroma spregledajo razliko med pravo in lažno stranjo.

Med analizo skript ene od prevarantskih strani, so v Kaspersky Labs opazili, da poleg imen in gesel, prevarantje zbirajo tudi informacije IP naslovov in lokacije žrtev. Kiberkriminalci lahko uporabijo te podatke za nadaljnje zlonamerne aktivnosti, da zaobidejo varnostne sisteme s pretvarjanjem, da so pravi imetniki računov.

Kako ostati zaščiten

Stari, a še vedno uporaben nasvet, vedno preveriti vrstico z naslovom strani, na katero boste vpisali pomembne/zaupne podatke. Ker metoda phishinga izkorišča človeški faktor, se institucijam priporoča uporaba dvojne avtentikacije, uporabnikom pa programska rešitev, ki ščiti pred tovrstnimi prevarami (phishing).


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ALSO TECHNOLOGY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ALSO TECHNOLOGY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ALSO TECHNOLOGY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več