Programska oprema
03.01.2006 10:13

Deli z drugimi:

Share

Revolucija pri stavljenju vsebin tiskanih medijev

Če je v sredini 80-ih revolucijo v namiznem založništvu prinesel PageMaker, potem bo naslednja prelomnica pri stavljenju vsebin tiskanih medijev morda programska rešitev Atlas. Avtomatizirano in poenostavljeno stavljenje bistveno skrajšuje čas dela zlasti pri ponavljajočih rubrikah z množico strukturiranih podatkov, poleg tega pa v prihodnosti omogoča tudi samostojno urejanje prostora novinarjem, ki bodo lahko »svojo« rubriko zapolnili kar od doma. Prve korake uporabe omenjenega programa so naredili pri Delu Revije d.d., kjer s pomočjo tega programa že nastaja prenovljeni TV spored revije Stop. Programska rešitev je plod domačega znanja; po naročilu Dela Revije d.d. so jo več kot leto in pol razvijali v slovenskem računalniškem podjetju Citadela.

»Programska rešitev Atlas zagotavlja slikovno in podatkovno podporo pri urejanju časopisov, revij, tabloidov in drugih časopisnih edicij. Časopisni hiši prinaša velik prihranek časa, finančnih in drugih virov, predvsem pri urejanju ponavljajočih rubrik ali izdajanju več edicij s sorodno vsebino. Posebnost sistema Atlas je programski modul za avtomatizirano urejanje TV sporedov, ki poenostavlja delo in bistveno skrajša čas postavitve TV prilog,« je povedal Rok Pulević Makovec, direktor podjetja Citadela.

Tedenski TV spored, ki cel teden leži nekje v bližini televizijskega sprejemnika, večina med nami jemlje kot nekaj samoumevnega, vendar pa verjetno le stavci v tiskanih medijih vedo, koliko dela se skriva za množico podatkov, stolpcev, številk, oznak in fotografij. Ne samo, da je podatkov veliko, ampak običajno v uredništvo časopisa prihajajo v najrazličnejših oblikah, pa tudi jezikih. Eno samo oddajo lahko opredeljuje tudi do 19 lastnosti: ura oddaje, režiser, igralci, država porekla, primerno za otroke, oddaja za gluhoneme, VPS oznaka, serija, ponovitev… Programska rešitev Atlas pretvori izvorne datoteke in jih iz formatov kot so .doc, .txt, .xl, ali .rtf postavi v enotno obliko za urejanje sporeda, poenotene datoteke pa izvozi v Adobe InDesignu. Priprava TV sporedov lahko poteka z uporabo tipskih predlog in sicer hkratno za neomejeno število različnih edicij.

»Ko smo na trgu iskali programsko rešitev, ki bi omogočala avtomatizirano postavljanje TV sporeda na čimbolj učinkovit način, nismo našli nobenega primernega izdelka, zato smo se odločili, da razvoj zaupamo domačim strokovnjakom. Po začetnem delovanju programske rešitve Atlas lahko rečemo, da program deluje hitro, zanesljivo in brez kakršnihkoli zastojev. Novi, za tretjino obsežnejši TV spored smo s programom Atlas postavili celo v krajšem času kot prejšnjega, in sicer z nespremenjenim številom zaposlenih,« je povedal Martin Senica, urednik revije Stop, kjer so dosedanjim 43 dodali še dodatnih 23 TV programov. S skupno 66 programi gre za najpopolnejši pregled vsebin TV postaj pri nas, obenem pa to pomeni tudi najbolj kompleksno pripravo TV sporedov.

Postavljanje vsebin na straneh TV sporeda poteka sprotno, kar pomeni, da ima urednik takojšen »on-line« nadzor nad dogajanjem na posamezni strani, kjer se sprotno prikazujejo vsebine, ki jih prevajalci-lektorji »lepijo« na že pripravljeno stran. Poleg tega v ozadju programske rešitve Atlas delujejo še tri samostojne, vendar medsebojno povezane baze podatkov: baza s fotografijami, z vsebinami oddaj in s podatki o ljudeh. Po začetni fazi, ko je potrebno baze najprej napolniti z vsebinami, lahko novinarji, uredniki ali prevajalci v bazah preprosto iščejo vsebine, fotografije ali druge digitalizirane datoteke. Še več; program samodejno ponudi že obdelano, prevedeno in za tisk pripravljeno vsebino. Baze omogočajo celovito arhiviranje podatkov v digitalni obliki, zgodovino vseh dogodkov, preprečujejo ponavljanje istih objav, omogočajo medsebojno izmenjavo vsebin med redakcijami in s tem popolno sledljivost sprememb v sistemu. Program deluje na standardni Windows/SQL platformi, podatkovne baze ponujajo neomejene možnosti nadgradnje, podatke pa je moč izvoziti v poljubnih formatih.

V Delu Revije d.d. in Citadeli napovedujejo, da se nameravajo s programsko rešitvijo Atlas predstaviti tudi na največjem izdajateljskem sejmu IFRA, ki bo prihodnje leto v Amsterdamu. Kot poudarja Andrej Lesjak, direktor Dela revij, so se z omenjeno inovativno programsko rešitvijo zelo približali virtualni pisarni, saj je lahko že naslednji korak postavitev spletnega vmesnika in namestitev programa pri uporabniku doma. To pa pomeni, da bodo novinarji lahko svoj prostor v časopisu uredili in zapolnili samostojno, s katerekoli lokacije, kadarkoli bodo to želeli.


Prijavi napako v članku