Računalništvo, telefonija
29.11.2012 11:44
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Radarji za rdečo luč povečujejo število nesreč

Raziskava ameriškega ministrstva za promet je pokazala, da se je število naletov po postavitvi merilnikov za rdečo luč povečalo za petino. Stroški za odpravo posledic prometnih nesreč so se tako povečali za več kot preračunanih 800 tisoč evrov.
Kjer so postavljeni merilniki za vožnjo ob rdeči luči, vozniki neprestano gledajo v semafor in niso pozorni na dogajanje v prometu.
Kjer so postavljeni merilniki za vožnjo ob rdeči luči, vozniki neprestano gledajo v semafor in niso pozorni na dogajanje v prometu.

Vse več mest se odloča za namestitev merilnikov (radajev) hitrosti in vožnje ob rdeči luči na semaforjih, in sicer z namenom, da bi se prometna varnost izboljšala. Učinek je žal ravno nasproten, saj je študija, ki jo je ameriško ministrstvo za promet opravilo v New Jerseyu pokazala, da se je število nesreč v križiščih po postavitvi merilnikov za vožnjo ob rdeči luči opazno povečalo (http://goo.gl/GR9B0). S tem se je posledično povečal tudi strošek za odpravo njihovih posledic.

Raziskava ameriškega ministrstva za promet je pokazala, da se je število naletov po postavitvi merilnikov za rdečo luč povečalo za petino. Povečalo se je tudi število nesreč, in sicer za odstotek. Skupni stroški za odpravo posledic prometnih nesreč so se tako povečali za več kot preračunanih 800 tisoč evrov.

Edina svetla stran postavitve merilnikov vožnje ob rdeči luči na semaforjih je bila zmanjšanje števila prekrškov in nesreč pri zavijanju desno. V ZDA je namreč pri rdeči luči dovoljeno zavijanje v desno, pri čemer mora voznik pustiti prednost tistim, ki imajo zeleno luč. Ker pri nas pri rdeči luči ni dovoljeno zavijanje v desno, bi s postavitvijo merilnikov vožnje ob rdeči luči na semaforjih dejansko zgolj poslabšali prometno varnost.


Prijavi napako v članku