Računalništvo, telefonija
24.01.2011 12:15
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Računalništvo v oblaku s Fujitsu

“Od sistemskega administratorja do poslovnega stratega – zakaj bi moral biti razumen vodja informatike v oblakih”
Ralf Russ
Ralf Russ

Cel svet govori o računalništvu v oblaku, čeprav je za prehod na omenjeno tehnologijo za mnoge še zelo zgodaj. Za vodje informatike je računalništvo v oblaku priložnost za preoblikovanje njihove vloge v vlogo poslovnega stratega. Ralf Russ, finančni direktor pri Fujitsu Technology Solutions, ki deluje tudi kot vodja informatike, razloži kako.

Vodje informatike računalništvo v oblaku zanima že od samega začetka. Njihova naloga je stalno spremljanje trenutnih tehnologij in tistih v razvoju, še posebej če bi te lahko prinesle konkurenčno prednost njihovi organizaciji – in sprejemanje odločitev, ki so usmerjene v prihodnost in bodo vplivale na poslovanje v letih, ki pridejo.

Podobno kot od varuhov tajnosti organizacije se od vodij informatike pričakuje, da se varujejo pred posledicami uhajanja dragocenih informacij izven organizacijskih meja – konec koncev so informacije srce družbe.

Kakorkoli, danes računalništvo v oblaku spreminja igro in ponuja priložnost razvoja novih poslovnih modelov ter virov prihodka. Poslovanje se mora razvijati skupaj s časom.

Vodje informatike lahko preoblikujejo svojo vlogo skupaj s trendom računalništva v oblaku in so proaktivni v načrtovanju širšega prevzema tehnologij na temelju oblaka. Storitve oblaka odpirajo vrata poslovnim možnostim – to še posebej drži danes, ko lahko pridobimo še mnogo konkurenčnih prednosti preko konsolidacij in po-združitvenih integracij.

Računalništvo v oblaku podjetjem ponuja nove, bolj prilagodljive možnosti poslovanja. Oblak odpira pot do dinamične nove generacije aplikacij kot sta odprti vir (open source) in »programska oprema kot storitev« (Software as a Service). Te omogočajo višjo hitrost poslovanja – brez presežka stroškov nad koristmi, ki ga običajno povzroči prehod na novo tehnologijo v paketu ali monopolno programsko opremo.

Preprosto rečeno, vodje informatike, ki položijo prve stave na oblak lahko ustvarijo vodstvo pred svojimi konkurenti – glede na to, da bodo prej ali kasneje skoraj vse korporacije prepoznale visoke ekonomske koristi in za nekatere storitve preklopile na modele, ki temeljijo na oblaku.

Razumni vodja informatike bo zagovarjal prenos najbolj komercialno-občutljivih in poslovno kritičnih storitev na oblak – specializiran ponudnik lahko pogosto ponudi višji nivo storitve, kot bi ga lahko organizacija dosegla sama ali na temelju obstoječih procesov. Vodjo informatike, z oblikovanjem prihodnje usmeritve podjetja in s tem tudi njegovega uspeha ter dobičkonosnosti, ta preskok v razmišljanju preoblikuje v poslovnega stratega.

Po drugi strani se bodo, s tem ko bodo njihove organizacije vseeno prešle na tehnologijo oblaka, čeprav skrito ali z oddelkom in ne s korporativno strategijo, lahko vodje informatike, ki se upirajo oblaku, znašli ob strani. To je situacija, kjer je igre za vodjo informatike konec, saj se lahko znajdejo povsem izven dogajanja v smislu storitev, ki jih je njihova organizacija zaupala zunanjim ponudnikom.

Za zaključek: Računalništvo v oblaku postaja resničnost in predstavlja velikansko priložnost za pametne informacijske glave, da postanejo poslovni vodje, ki ne le načrtujejo in vzpostavljajo tehnološke sisteme, temveč so tudi tisti, ki prevzamejo vodstvo v poganjanju strateških poslovnih odločitev o procesih. Danes mora imeti informacijski vodja svojo glavo zagotovo v oblakih.

Fujitsu je definiral štiri različne tipe oblaka: javni, verodostojni, zasebni in hibridni oblak.

Javni oblak ali “Public Cloud” je “javno” okolje, ki ga lahko uporablja katerokoli število ljudi in podjetij. IT sisteme si deli večje število uporabnikov in ker omrežja niso ločena, uporabniki običajno ne vedo kje so shranjeni njihovi podatki. Javni oblaki imajo največji potencial v smislu stroškovne učinkovitosti z osnovno zaščito podatkov in razpoložljivostjo na vseh nivojih.

Verodostojni oblak ali “Trusted Cloud” je termin, ki ga uporabljajo Fujitsu in drugi ponudniki, da bi označili okolje v katerem si omejeno število uporabnikov deli en oblak. Z ločevanjem mrež lahko ta oblak nudi visoke nivoje varnosti. Vsako podjetje ima svoje virtualne strežnike in sisteme za shranjevanje podatkov do katerih dostopajo le preko virtualnega LAN-a. Fujitsu nudi storitev verodostojnega oblaka le iz svojih zavarovanih podatkovnih centrov, skupaj s koristmi ekonomije obsega in visokim nivojem varnosti.

Zasebni oblak ali “Private Cloud” je IT okolje, ki je posvečeno posameznim uporabnikom, z zasebnim dostopom in deljenjem. Strogo določena pravila so lahko definirana in izvedena individualno. Zasebni oblak je lahko lociran v organizaciji ali gostuje pri zunanjih ponudnikih. Fujisu kot standard ponuja povezljivost z verodostojnim oblakom v svojih podatkovnih centrih, kar zagotavlja dodatno funkcionalnost pri preobremenjenosti oblaka pri zelo povišanem povpraševanju.

Hibridni oblak ali “Hybrid Cloud” je kombinacija zasebnega, verodostojnega in/ali javnega oblaka. Podatki in aplikacije so segmentirane glede na določena vodila in podjetje ali IT zahteve. Možno je, da bo hibridni oblak bolj razširjen v prihodnosti – večinoma kot mešana oblika notranjih in zunanjih IT storitev. Fujitsu ponuja ta koncept, da bi uporabnikom omogočil povezovanje njihovih obstoječih IT okolij z oblakom. Zunanje IT storitve oblaka upravlja Fujitsu, medtem ko notranje IT storitve upravlja uporabnik. Druga možnost je, da uporabnik preda popolno skrb Fujitsuju v okviru storitev “Managed Services”.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH
Za več informacij so vam na voljo pri Fujitsu Technology solutions GesmbH
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fujitsu logo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Fujitsu Technology solutions GesmbH? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več