Računalništvo, telefonija
18.10.2017 10:49

Deli z drugimi:

Share

Qualcomm že pripravljen na mobilno omrežje 5G!

Prve naprave s podporo mobilnemu omrežju 5G bomo dobil že leta 2019.
Prve naprave s podporo mobilnemu omrežju 5G bomo dobil že leta 2019.

Ker se je mobilna telefonija četrte generacije (4G/LTE) v razvitih državah že dobro ukoreninila v vsakdanje življenje ljudi, razvijajo že njeno naslednico. Tu pa zdaleč najbolj prednjači podjetje Qualcomm, saj je nedavno javnosti predstavil prvi modem s podporo hitremu mobilnemu omrežju 5G. Tu gre za model z oznako Snapdragon X50, ki bo nedvomno najprej koristil Evropejcem, saj naj bi hitro mobilno omrežje 5G najprej zaživelo prav v Evropi, prva evropska država, ki bo novo omrežje ponudila končnim uporabnikom, pa bo San Marino. Ta naj bi mobilno omrežje 5G običajnim uporabnikom ponudil že leta 2019 oziroma leto prej kot ostale evropske države. Hitro mobilno omrežje bo San Marinu zagotovil italijanski telekomunikacijski operater Telecom Italia, ki je z državnimi oblastmi pred časom podpisal pogodbo o sodelovanju.

Da bi lahko mobilno omrežje 5G zaživelo še pred letom 2020 pa je podjetje Qualcomm poleg modema s podporo mobilnemu omrežju 5G pripravilo še referenčni pametni mobilni telefon. Ta bo proizvajalcem pametnih mobilnih telefonov pomagal pri pripravil lastnih pametnih mobilnih telefonov s podporo omrežju 5G. To dejansko pomeni, da bi lahko prvi tovrstni pametni mobilni telefoni ugledali luč sveta še pred prvo polovico leta 2019.

Omrežje 5G ima nedvomno velik potencial za uspeh, saj naj bi ponujalo teoretične hitrosti prenosa do 20 gigabitov na sekundo, kar bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in ponujanje številnih novih mobilnih storitev. Hitro omrežje bo kot nalašč tudi za povezovanje vozil brez voznika, saj bo zakasnitveni čas znašal le okoli eno milisekundo. To je bistveno za uvedbo tovrstnih vozil v prakso, saj bodo morala neprestano komunicirati z drugimi napravami in udeleženci v prometu.


Prijavi napako v članku