Računalništvo, telefonija
16.10.2013 11:48

Deli z drugimi:

Share

Prvo letalo s petletno avtonomno delovanja

Podjetje Titan Aerospace je predstavilo letalo Solara 10, ki se lahko pobaha s kar pet letno avtonomijo delovanja, kar pomeni, da lahko ves ta čas ostane v zraku. Za novost se pričakovano že zanimajo obveščevalno varnostne agencije in podjetja, ki upravljajo s prostorskimi informacijskimi sistemi.
Letalo Solara 10 podjetja Titan Aerospace lahko brez pristanka preleti kar 4,5 milijonov kilometrov!
Letalo Solara 10 podjetja Titan Aerospace lahko brez pristanka preleti kar 4,5 milijonov kilometrov!

Podjetje Titan Aerospace je z uporabo sodobne tehnologije in superračunalnikov dokazalo, da je prostora za inovacije na področju letalstva še veliko. Njegovi inženirji so namreč pred kratkim pripravili nadvse zanimivo letalo Solara 10, ki se lahko pobaha s kar pet letno avtonomijo delovanja, kar pomeni, da lahko ves ta čas ostane v zraku brez potrebe po pristanku. Plovilo imela razpon kril kar 60 metrov, kar je skoraj toliko kot največje potniško letalo Boeing 777.

Letalu Solara 10 podjetja Titan Aerospace avtonomijo za kar petletno delovanje zagotavljajo solarne celice in vgrajene baterije. Novost lahko leti na višini dobri 19 kilometrov s povprečno hitrostjo 100 kilometrov na uro, kar pomeni, da lahko brez prestanka preleti kar 4,5 milijonov kilometrov. Visokotehnološko letalo je lahko opremljeno z do 17 kilogrami tovora, pri čemer njegovi proizvodni stroški ne presegajo preračunanih 1,5 milijonov evrov.

Čeprav je podjetje Titan Aerospace s solarnim letalom Solara 10 opravilo šele prvi poskusni let, je zanimanje zanj veliko. Med prvimi kupci pa pričakovano najdemo organizacije kot so ameriška obveščevalna agencija CIA, ameriška nacionalna agencija za prostor in ameriški nacionalni izvidniški urad. Videoposnetek letala z izjemno avtonomijo si lahko ogledate spodaj oziroma na povezavi http://goo.gl/QD5Plr.


Prijavi napako v članku