Prenosni računalniki
15.09.2010 09:38
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi tablični računalnik z brezžičnim prenosom slike

Le kdo bi se branil takega tabličnega računalnika?
Le kdo bi se branil takega tabličnega računalnika?

Podjejte Intel je udeležence sejma Intel Developer Forum (IDF 2010) prijetno presenetil s tabličnim računalnikom ExoPC, ki je kot prvi nasploh opremljen s tehnologijo WiDi (Wireless Display). Ta omogoča hitro in enostavno brezžično povezovanje naprave s televizorjem HDTV. Novinec torej v celoti odpravlja nadležno kablovje, saj prenos slike poteka preko brezžičnega vmesnika Wi-Fi (802.11n). Na televizor je fizično priključen poseben sprejemnik.

S pomočjo Intelove tehnologije WiDi lahko sliko namizja na tabličnem računalniku v trenutku preslikamo na visokoločljivi televizor ter preko njega deskamo po svetovnem spletu, predvajamo videoposnetke na spletnem portalu YouTube ali Hulu in opravljamo videokonference preko priljubljene storitve Skype. Nova Intelova tehnologija seveda omogoča brezžičen prenos slik tudi na zaslone osebnih računalnikov in projektorje.

Tablični računalnik Intel ExoPC tehta slabih 150 gramov in za preračunavanje podatkov uporablja energijsko varčen Intelov procesor Atom N450. Strojna oprema »razstavnega eksponata« je obsegala še sistemski pomnilnik kapacitete dva gigabajta in pogon SanDisk SSD. Na njem je bil prednameščeni Microsoftov operacijski sistem Windows 7 z zanimivim uporabniškim vmesnikom “Connect Four“. Vsestransko uporabni tabični računalnik Intel ExoPC naj bi bil za razvijalce na voljo že v drugi polovici oktobra.


Prijavi napako v članku