Računalništvo, telefonija
21.05.2020 09:31
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prvi pametni mobilni telefon s kvantno tehnologijo?

Samsung je pametni mobilni telefon Galaxy S20 opremil s kvantnim generatorjem naključnih števil.
Samsung je pametni mobilni telefon Galaxy S20 opremil s kvantnim generatorjem naključnih števil.

Zaradi vse večje potrebe po računski moči, prihajajo v ospredje kvantni računalniki. Ti namreč namesto bitov uporabljajo kubite, kar znatno poveča hitrost preračunavanja in količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani. Kvantni računalniki to izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost. Kot kaže pa je zametek te tehnologije podjetje Samsung preneslo celo v pametni mobilni telefon Galaxy S20, saj ga je opremilo z nadvse zanimivim kvantnim generatorjem naključnih števil (QRNG).

Kvantni generator naključnih števil (QRNG) je Samsung vključil v varni del telefona, ta pa bo poskrbel za varovanje podatkov pred nepooblaščenim dostopom. Nova varnostna tehnologija bo poskrbela za varnostno tehnologijo, kot so dvonivojska prijava, generiranje ključev in podobno. Ključno sporočilo podjetja Samsung pa je, da je kvantni generator naključnih števil (QRNG) trenutno na voljo izključno v navezi z novo generacijo pametnih mobilnih telefonov Galaxy S20, ki med drugim ponujajo tudi tehnologijo 5G.

Galaxy S20 s kvantnim generatorjem naključnih števil (QRNG) bo vsaj zaenkrat na voljo izključno v Južni Koreji. Ali ga bomo deležni tudi na preostalih trgih, pa trenutno še ni znano.


Prijavi napako v članku