Računalništvo, telefonija
01.11.2016 16:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mercedesov poltovornjak X-Class za katerim nori celi svet

Mercedesov poltovornjak X-Class za katerim nori celi svet
Mercedesov poltovornjak X-Class za katerim nori celi svet

Dolgo so se širile govorice, nihče točno ni vedel, kaj pričakovati, kakorkoli že, imamo ga! Mercedes-Benz, nemški proizvajalec avtomobilov, tovornjakov in avtobusov, vsake toliko časa preseneti ali z vozilom ali plovilom, ki dobesedno jemlje dih. Konec oktobra so pri Mercedesu javnosti predstavili svoj prvi poltovornjak – X Class. Že ob prvem pogledu nanj se vsem avtomobilskim sladokuscem zagotovo pocedijo sline.

Gre sicer še vedno za konceptno vozilo, vendar pri Mercedesu pravijo, naj bi proizvodnja modela X-Class stekla že naslednje leto oz. verjetneje proti koncu leta 2017. Glede na prvi odziv, ki ga beležijo mediji po vsem svetu, novi poltovornjak ne bi smel imeti težav pri prodaji in povpraševanju. Tržišče, ki ga pokriva nemški proizvajalec, je ogromno in kot kažejo napovedi strokovnjakov X-Class cilja tako na Evropo kot v veliki meri tudi ZDA. Kot pravi predstavnik za odnose z javnostmi pri Mercedesu, za zdaj ne morejo podati točne časovnice, kako bo nadaljni razvoj avtomobila potekal, še manj pa lahko natančno napovejo prihod na tržišče.

Po napovedih Mercedesa bi naj do leta 2025 trg srednje velikih poltovornjakov – takih kot je tudi X-Class – zrasel na 2,8 milijona vozil. To pomeni, da ljudje vse več kupujejo poltovornjake in tudi terenska vozila, kjer pa velik poudarek dajejo predvsem na izgled in eleganco. To pa je tisto, kar Mercedes želi ponuditi svojim bodočim kupcem X-Class modela.

Za razliko Honde, ki spada med izkušenejše proizvajalce poltovornjakov na tržišču, Mercedes prisega na avtentičen dizajn z “body-on-frame” konstrukcijo, ki ponuja ločeno kabino in zadnji tovorni del. Vsi X-Class poltovornjaki bodo opremljeni s štirikolesnim pogonom, v začetni fazi pa bodo ustvarjalci za X-Class model izbrali dizelski V6 motor, ki je na globalnih tržiščih bolj domač.

X-Class poltovornjak, ki bo nastajal v sodelovanju s francoskim podjetjem Renault in njihovo tovarno v Argentini, bo uporabljal prožne vzmeti za zadnje vzmetenje, kar naj bi omogočalo boljšo in kakovostnejšo vožnjo od tradicionalnih listnatih vzmeti. Poltovornjak bo sposoben prevažati do 3 tone tovora, kar je dokaj visoka številka za poltovornjake. Če se slučajno sprašujete, zakaj je Mercedes izbral Argentino, odgovor sega v leto 1970. Tam je bil ravno tega leta prodan prvi Mercedesov tovornjak “La Pickup”. Kljub temu da ta tovornjak ni ravno uspel, Dieter Zetsche utemeljuje odločitev z dejstvom, da si je Mercedes v Argentini ustvaril precejšnjo bazo oboževalcev. Predstavitev čudovitega poltovornjaka si lahko ogledate v videu na naslovu <a href="” target=”_blank” rel=”nofollow”>http://bit.ly/2f9DpR4.


Prijavi napako v članku