Procesorji
16.03.2011 07:14

Deli z drugimi:

Share

Prvi Intel Sandy Bridge za mobilne naprave

Intel Sandy Bridge je postal mobilen!
Intel Sandy Bridge je postal mobilen!

Podjetje Intel je na začetku leta pričelo s prodajo nove generacije procesorjev za osebne in prenosne računalnike, ki so nastajali pod razvojno oznako Sandy Bridge. Tu gre za procesorje družin Core i3, Core i5 in Core i7, ki so izdelani s pomočjo 32-nanometrske tehnologije in imajo vgrajeno zmogljivo grafično kartico. Sedaj je na voljo še različica, ki je povem pisana na kožo žepnim računalnikom in drugim mobilnim napravam.

Novi procesor Intel B810 se lahko pobaha z zelo nizko porabo električne moči. Pri polni obremenitvi porabi zgolj 35 vatov. Nižja poraba gre predvsem na račun nekoliko šibkejše vgrajene grafične kartice. Energijsko varčni procesor Intel B810 podatke preračunava s frekvenco 1,6 gigaherca in razpolaga z dvema megabajtoma tretjenivojskega pomnilnika L3. Ta ne bo bistveno podražil mobilnih naprav, saj bodo morali trgovci onkraj luže ob nakupu tisoč kosov zanj odšteti preračunanih 62 evrov na kos.

Intel bo za žepne računalnike in druge mobilne naprave kmalu pripravil energijsko še učinkovitejši procesor Sandy Bridge. Ta bo opremljen z oznako B847 in bo pri polni obremenitvi porabil komajda 17 vatov električne moči. Novinec bo podatke preračunaval s frekvenco 1,1 gigaherca in bo razpolagal z dvema megabajtoma tretjenivojskega pomnilnika L3. Energijsko varčen procesor Intel B847 naj bi bil nared za prodajo še pred poletjem.

Vas zanima več iz te teme?
Intel procesorji

Prijavi napako v članku