Prenosni računalniki
06.06.2012 08:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prva tipkovnica z brezžičnim polnjenjem

Bi vašo tipkovnico zamenjali z Intelovo tipkovnico z brezžičnim polnjenjem?
Bi vašo tipkovnico zamenjali z Intelovo tipkovnico z brezžičnim polnjenjem?

Konec leta 2009 so na trg prispele prve naprave za brezžično napajanje in polnjenje prenosnih naprav. Kljub temu te danes še niso množično prisotne pri uporabnikih. Podjetje Intel se je temu odločilo narediti konec. Za računalniški sejem Computex je pripravilo prvo računalniško tipkovnico, ki jo je mogoče polniti kar brezžično. Delovanje oblikovno in tehnološko zanimive tipkovnice je računalniški gigant predstavil v navezi z lastnim konceptom osebnega računalnika vse-v-enem.

Za brezžično polnjenje tipkovnice je podjetje Intel izbralo sistem magnetne resonance. Ta električno energijo brezžično »prenaša« preko dveh tuljav, ki sta uglašeni na isto resonančno frekvenco. Pri tem ne gre za elektromagnetno radiacijsko tehnologijo Near Field Power (elektromagnetno valovanje), s katero so opremljeni današnji sistemi za brezžično polnjenje prenosnih naprav. S sistemom magnetne resonance je mogoče tipkovnico polniti na razdalji do 15 centimetrov od vira električne energije. Izkoristek naprave naj bi, sicer po neuradnih podatkih, znašal kar zavidljivih 85 %.

Podjetje Intel je obiskovalcem računalniškega sejma Computex zatrdilo, da bo poskrbelo za to, da bo brezžično polnjenje masovno zaživelo na trgu računalniških dodatkov. Z njim bo namreč pričel opremljati še preostale računalniške periferne enote, kot sta na primer računalniška miška in zvočniški sistemi. Prve tovrstne naprave lahko na trgu pričakujemo že proti koncu leta. Upajmo, da te ne bodo pretirano dražje od trenutnih.


Prijavi napako v članku