Računalništvo, telefonija
12.07.2016 12:22
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prodaja računalnikov še vedno upada tokrat naj bi bila slabša tudi pri podjetju Apple

Prenosnik HP Chromebook 11 G5 se vam bo zagotovo takoj prikupil!
Prenosnik HP Chromebook 11 G5 se vam bo zagotovo takoj prikupil!

Najnovejše prognoze o stanju na trgu računalnikov niso spodbudne. V drugem četrtletju letošnjega leta naj bi se tako trend upada prodaje prenosnikov in stacionarnih računalnikov nadaljeval. Takšne sta namreč oceni podjetij, ki se ukvarjata s tržno analizo, Gartner in IDC. V drugem četrtletju naj bi se po podatkih IDC prodalo 4,5 odstotka manj računalnikov. Pri Gartnerju so celo ocenili še večji padec in sicer 5,2 odstotka. Obe oceni se nanašata na primerjavo prodaje računalnikov v drugem četrtletju leta 2015.

V absolutnih številkah to pomeni, da naj bi se prodaja računalnikov v mesecih od aprila do konca junija ustavila pri 62 milijona. Za primerjavo lahko navedemo, da v enakem obdobju Apple proda približno toliko pametnih telefonov iPhone, ki se prodajajo po premijskih cenah. A tudi Apple naj tokrat več nebi bil imun na padec zanimanja po klasičnih računalnikih. Ocenjena prodaja za drugo četrtletje se vrti okoli 4,4 in 4,6 milijona. V preteklosti, oziroma vse do zadnjega četrtletja leta 2015, so pri Applu brez težav klubovali splošnemu trendu upadanja prodaje. Računalniki Mac so tako četrtletje za četrtletje beležili rast prodaje kljub temu, da je celotna industrija prodala vse manj računalnikov. Tokrat pa je drugače in tudi Apple občuti posledice manjšega zanimanja. Zanimivo pri tem je, da se je v preteklosti manjše zanimanje za klasične računalnike argumentiralo kot posledica prodaje tablic. Vendar pa tudi tablice beležijo vse manjše zanimanje tako da samo to ne more biti razlog.

Kljub temu pa obstajajo tudi dobre novice. HP, Dell in Asus so tri podjetja, ki naj bi prodajo računalnikov povečala. Razloga sta dva in sicer večje zanimanje za računalnike na ameriškem trgu in pa priljubljeni Google Chrome operacijski sistem s katerim podjetje ponuja cenovno ugodno alternativo klasičnim operacijskim sistemom. Google Chrome je še posebej priljubljen v šolah. Zanimiva je tudi ugotovitev, da naj bi se v drugi polovici leta končno čutil učinek Windows 10 operacijskega sistema. Po tem, ko se konča promocijsko obdobje brezplačne nadgradnje na Windows 10 naj bi se več potrošnikov odločilo za nakup novega računalnika.


Prijavi napako v članku