Procesorji
12.11.2010 13:22

Deli z drugimi:

Share

Procesorji AMD za tablične računalnike

Tablični in žepni računalnik Dell Inspiron Duo združuje tako uporabnost kot večopravilnost!
Tablični in žepni računalnik Dell Inspiron Duo združuje tako uporabnost kot večopravilnost!

Ste se mogoče kdaj spraševali, zakaj so vsi tablični računalniki opremljeni le z zmogljivimi in varčnimi procesorji podjetji Intel (operacijski sistem Windows) in ARM (operacijski sistem Android)? Deloma gre to pripisati dejstvu, da podjetji že več let kraljujeta na procesorskem trgu, deloma je krivda na strani podjetja AMD, ki vse doslej ni želelo vstopiti na sicer zelo dobičkonosno področje tabličnih računalnikov.

To se utegne spremeniti že čez dve leti. Vodilni podjetja AMD so potrdili, da njihovi inženirji pripravljajo vsaj en procesor, ki bo pisan na kožo tabličnim računalnikom. Šlo bo za dvojedrni procesor, ki nastaja v okviru projekta Krishna in bo izdelan s pomočjo 28-nanometrske tehnologije. V procesorju bosta vgrajena še zmogljivo grafično jedro s podporo knjižnici DirectX11 in pomnilniški krmilnik za pomnilnike DDR3.

V letu 2012 naj bi podjetje AMD ponudilo v prodajo še tri procesorje, ki bodo izdelani s pomočjo 32-nanometrske tehnologije. Procesorji z razvojno oznako Komodo bodo namenjeni zmogljivim osebnim računalnikom in bodo podatke preračunavali z do 20 sredicami. Za strežniške sisteme bo računalniški gigant pripravil procesorje Terramar z do 10 jedri. Energijsko varčnim napravam bodo pisani na kožo procesorji z razvojno oznako Sepang. Ti bodo za preračunavanje podatkov uporabljali do 10 sredic.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku