Računalništvo, telefonija
24.03.2020 12:48

Deli z drugimi:

Share

Procesor Amazon boljši od rešitev podjetji Intel in AMD?

Procesor Amazon Graviton2 je okoli 55 odstotkov boljši v primerjavi s procesorji Intel in AMD.
Procesor Amazon Graviton2 je okoli 55 odstotkov boljši v primerjavi s procesorji Intel in AMD.

Podjetje Amazon zagotovo vsi poznamo kot vodilnega spletnega trgovca na svetu. Poleg tega ponuja nadvse zanimive oblačne storitve, ki so kos tudi najzahtevnejšim nalogam. Podjetje Amazon pa se v zadnjem času preizkuša še na področju izdelovalca strojne opreme. V tem so pri podjetju izjemno uspešni, saj je njihov najnovejši procesor Graviton2 celo bolj učinkovit od izdelkov priznanih proizvajalcev. Številni poznavalci so prepričani, da se ta lahko celo brez težav kosa z rešitvami podjetji Intel in AMD, ki na strežniškem področju delujejo že več desetletji.

Procesor Amazon Graviton2 naj bi vsaj v tem trenutku nudil najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Ta naj bi bil po ocenah strokovnjakov za okoli 55 odstotkov boljši v primerjavi s procesorji Intel Xeon Platiunum (Cascade Lake) in AMD EPYC 7571. Procesor Amazon Graviton2 pričakovano temelji na osnovi tehnologije ARM in za preračunavanje podatkov uporablja kar 64 procesorskih jeder Cortex A76, ki jih najdemo tudi v procesorjih namenjenih mobilnim napravam.

Pri tem velja še omeniti, da je procesor Amazon Graviton2 zasnovala družba Anapurna Labs, ki je sicer v polni v lasti družbe Amazon. To v praksi pomeni, da so procesorji prilagojeni specifičnim zahtevam oblačnih storitev Amazon AWS. Kako bi se procesor Amazon Graviton2 obnesel v navezi s preostalimi storitvami, trenutno še ni znano oziroma še ni bil preizkušen.


Prijavi napako v članku