Digitalizacija
10.05.2013 14:37

Deli z drugimi:

Share

Pripravite vašo spletno stran na nov zakon o piškotkih

»Podpiramo, da bo imel posameznik z novimi pravili glede uporabe piškotkov več zasebnosti, hkrati pa se zavedamo, da to pomeni veliko časa in dela za podjetnike, spletna podjetja, agencije,« je dejal direktor podjetja Domovanje Matija Jekovec.
Junija stopi v veljavo spremenjeni zakon, ki zaostruje pravila glede uporabe piškotkov.
Junija stopi v veljavo spremenjeni zakon, ki zaostruje pravila glede uporabe piškotkov.

Sredi junija namreč stopi v veljavo spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah, ki zaostruje pravila glede uporabe piškotkov. »Po 15. juniju bodo morali lastniki spletnih strani obiskovalce obvestiti o uporabi večine piškotkov in pridobiti njihovo privolitev za uporabo. V praksi to pomeni, da bo obiskovalca na spletni strani pričakalo okence, v katerem bo zapisano, kakšne piškotke stran uporablja. S klikom na gumb bo izbral, ali jih dovoli ali ne,« pojasnjuje Jekovec. Opozarja pa: »Problem vidim predvsem v tem, da bodo podjetniki, večja podjetja, tržniki, agencije, spletna podjetja, skratka vsi, ki uporabljajo in imajo spletne strani, porabili veliko časa, saj se morajo seznaniti s tem problemom in ga tudi primerno rešiti. Poleg časa, ki ga bodo porabili, je pomembna še ustrezna komunikacija. Ni dovolj da podjetje le obvesti obiskovalce spletnih strani. Če jih ne nagovori na ustrezen način, bo večina obiskovalcev spletne strani enostavno zavrnila piškotke. S tem pa bodo lastnikom spletnih strani onemogočili spremljanje in izboljšanje uporabniške izkušnje.«

V podjetju Domovanje, ki je v 10 letih delovanja postalo največji slovenski ponudnik spletnih storitev za mala podjetja, smo prvi in edini v Sloveniji, ki smo pripravili celostno rešitev za uvedeno spremembo. Za vse stranke, ki uporabljajo aplikacije Joomla, WordPress, Magento ali WebtasyCMS smo pripravili tehnično rešitev. Poleg nje pa stran potrebuje še vsebinsko rešitev: obvestilo oz. privolitev, ki je skladna z zakonom. Glede na piškotke, ki jih določa vsaka spletna stran posebej, bo treba obiskovalcu prikazati prilagojeno obvestilo, ki bo ustrezalo novemu zakonu. V storitev smo vključili pregled piškotkov, ki jih uporablja njihova spletna stran in objavo prilagojenih pravnih obvestil, ki smo jih pripravili v sodelovanju z našo pravno pisarno.

Piškotki so datoteke, ki se ob obisku strani shranijo na računalnik obiskovalca in se v svetovnem spletu uporabljajo že od samega začetka v sredini devetdesetih let. Imajo najrazličnejše naloge: izboljšajo uporabniško izkušnjo, omogočajo uporabo Google Analytics, prilagodijo stran uporabniku, podpirajo napredno spletno oglaševanje in še kaj.

Matija Jekovec je pred osmimi leti sodeloval pri izdelavi pionirskega dela, programa webtasy. V šali radi rečejo »Prvi Steve Jobs v Sloveniji«. Webtasy ostaja zelo napreden program in uporabniku prijazen, kar je še vedno prednost, saj spletni obiskovalci uporabljajo ta program brez programskega znanja. V zadnjem času so pripravili orodje za standardizirane rešitve, kar pomeni, da so uspeli doseči nižje stroške z enako kakovostjo in s tem zajeli tudi manjša in srednja podjetja. Podjetje ima letno rast za 10 odstotkov. Število zaposlenih je nekaj več kot 30. Več na www.domovanje.com.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Domovanje.com
Za več informacij so vam na voljo pri Domovanje.com
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Domovanje.com? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku